23. april 2019.23. apr 2019.
Promocija prvog kola Sabranih dela Radomira Konstantinovića u sredu u Šapcu

Promocija prvog kola Sabranih dela Radomira Konstantinovića u sredu u Šapcu



“Ono po čemu se meri kultura jedne zemlje je i činjenica kako se društvo odnosi prema nasleđu vrhunskih intelektualaca koji su stvarali u toj sredini"

Promocija prvog kola Sabranih dela srpskog pisca i filozofa Radomira Konstantinovića biće održana sutra u Sinagogi u Šapcu, saopštio je danas Pokret Novi optimizam.

O “zvezdi” prvog kola, remek-delu “Dekartova smrt”, i o još četiri knjige govoriće predsednik Fondacije “Stanislav Vinaver” Slobodan Ilić, priređivač Konstantinovićevih Sabranih dela Gojko Tešić, pisac i dramaturg Nenad Prokić, pisac i novinar Radivoj Cvetićanin.

Priređivači Sabranih dela su Gojko Tešić i Iva Tešić, a izdavači su Fondacija “Stanislav Vinaver” i Dan graf Danas. Podršku izdavanju Sabranih dela pružio je Grad Šabac, dok promociju organizuje Pokret Novi optimizam.

U prvom kolu su objavljene knjige: roman „Dekartova smrt“, „Beket i drugi“, eseji i kritike o svetskoj književnosti, „Neispisano vreme“ – književnost, filosofija, umetnost, svakodnevica, „O jednom ćutanju“ – eseji o modernoj srpskoj književnosti 20. veka, „Veličina i prokletstvo“ – od Dositeja do Skerlića i Matoša.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uručio je nedavno istoričarki Latinki Perović prvo kolo Sabranih dela Radomira Konstantinovića i rekao da je ponosan što je Šabac jedini grad u Srbiji koji za kulturu izdvaja sedam odsto ukupnog gradskog budžeta.

“Ono po čemu se meri kultura jedne zemlje je i činjenica kako se društvo odnosi prema nasleđu vrhunskih intelektualaca koji su stvarali u toj sredini. Naravno da je u tom smislu objavljivanje Konstantinovićevih dela kako bi ono bilo dostupno javnosti, suštinska i kapitalna stvar. Savet za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića se brine o tome, ali ja čestitam na realizaciji, u suštini, najvažnije stvari koja jeste, a to je objavljivanje tog nezaobilaznog opusa. To je ono najvrednije što možemo uraditi za naše društvo kada je Konstantinović u pitanju“, kazala je tom prilikom Latinka Perović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa