24. april 2019.24. apr 2019.
Redovno zasedanje Sabora SPC počinje 9. maja u Žiči

Redovno zasedanje Sabora SPC počinje 9. maja u Žiči

Redovno, godišnje zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), započeće bogosluženjem, 9. maja, u manastiru Žiča. Nakon svečanog dela, glavne sednice radnog dela zasedanja održaće se, kako je to uobičajeno, u Beogradu, u Patrijaršijskom dvoru.

Manastir Žiča izabran je u sklopu obeležavanja osam vekova autokefalnosti, koje počinje na jesen, jer ga je za svoje sedište odredio prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje.

Nešto kasnije sedište arhiepiskopije premešteno je u Peć, gde je, u Pećkoj patrijaršiji, otpočeo prethodni godišnji Sabor, kao drevnom mestu stolovanja srpskih crkvenih poglavara.

Sa dosadašnjih okupljanja, Crkva se redovno oglašavala o Kosovu, pa je za očekivati da to bude tema i predstojećeg Sabora, najvišeg tela SPC čije su odluke obavezujuće. Patrijarh presuđuje samo ako je glasanje nerešeno.

Sa poslednjeg, vanrednog, zasedanja održanog početkom novembra, vrh Crkve je ponovio stav sa redovnog godišnjeg zasedanja, koja se uvek održavaju u maju, da se "ni po koju cenu ne sme da dovede pod znak pitanja puni suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji".

Neposredno uoči Sabora, patrijarh Irinej je boravio na Kosovu, odakle je poručio da je SPC za kompromis ali takav da Kosovo i Metohija ostanu u Srbiji i da "zemlja srpska ne može tuđa da bude nego srpska".

Više pažnje javnosti u nedavnom periodu izazvala je njegova ocena protesta u Srbiji, data u Nišu na godišnjicu NATO bombardovanja, kada je reagovao Savez za Srbiju zamerajući mu da se meša u dnevno politička pitanja i otvoreno stavlja na stranu vlasti. Slično je izjavio i nešto ranije.

U crkvenim krugovima se čuje da je patrijarhu Irineju, pre Niša, pisao umirovljeni episkop Atanasije (Jevtić), poznat široj javnosti iz devedesetih godina kao protivnik tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

To ne bi bila neuobičajena praksa za episkopa Atanasija koji je i pre pisao patrijarhu Irineju, tvrdeći da je predsednik države Aleksandar Vučić "lažov i manipulant". To pismo je stiglo do javnosti.

Arhijereji na saborskim zasedanjima podnose izveštaje o svom radu za period od prethodnog takvog okupljanja, druge teme nameću same okolnosti.

Na dnevnom redu će se sigurno naći pripreme za obeležavanje autokefalnosti SPC i crkveni međupravoslavni spor u Ukrajini.

Izvor: Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa