25. april 2019.25. apr 2019.
Veliki četvrtak

Veliki četvrtak

Pravoslavna crkva i vernici danas, na Veliki četvrtak, čuvaju sećanje na Tajnu večeru, događaj koji se zbio pre 1986 godina, veče pred najtužniji dan ljudske istorije.

Te večeri, Sin Božiji je, na večeri sa svojim učenicima ustanovio tajnu Svetog pričešća rečima: "Uzmite, jedite, ovo je telo moje" i "Pijte iz nje svi; Jer ovo je krv moja Novoga Zaveta koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grehova". Gospod Isus Hristos je svojim učenicima oprao noge učeći ih tako, sopstvenim primerom, kako treba da služe jedni drugima. Zapovedio im je i da ljube jedni druge: "Da ljubite jedni druge kao što ja vas ljubim"

Te večeri je Isus predvideo da će ga neko od njih izdati. Svestan stradanja koji ga očekuje, Isus odlazi, posle večere u Gestimanski vrt gde se molio Ocu. Te večeri Juda je ušao u Vrt sa stražom Fariseja i celivao Isusa, po dogovoru za zločincima "Koga poljubim, on je". Isus je znao da je to čin izdaje rekavši: Judo, zar cjelivom izdaješ Sina Čovječijega?

Učenik Petar se tri puta odrekao Hrista kada su ga odveli, ispunivši još jedno proročanstvo Sina Božijeg da će ga se tri puta odreći pre nego se oglasi petao. Na kraju se Petar pokajao.
Sledio je najcrnji dan, Veliki Petak.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa