25. april 2019.25. apr 2019.
foto: Večernje novosti

foto: Večernje novosti

Od školske 2020/2021 učenike srednjih škola očekuju značajne promene

Državna matura za dve godine

Svi učenici, bez obzira da li su u srednjem opštem ili srednjem stručnom obrazovanju, imaće neki način i moći će da apliciraju na bilo koju visokoškolsku ustanovu. Stručna matura se sastoji od obaveznog i izbornog dela. Obavezni deo stručne mature sastoji se od dva opšteobrazovna predmeta i stručnog ispita
Do upisa učenika u srednje škole ostalo je manje od dva meseca. Zbog različitog broja oprečnih informacija koje su se pojavljivale u medijima u poslednje vreme i deca i roditelji su izuzetno zbunjeni. Od navoda da li će se ili neće polagati velika matura do toga da deca iz stručnih srednjih škola neće moći da upišu svaki fakultet stvorena je dodatna konfuzija oko ionako stresnog izbora srednje škole.

Dragana Stanojević, Rukovodilac Centra za ispite i Branislav Ranđelović, direktor ZVKOV-a i za čitaoce „Glasa Podrinja“ odgovaraju na najčešće nedoumice i pitanja vezana za državnu maturu.

Učenici završne godine srednjih škola koji razmišljaju o studijama, uveliko se spremaju za polaganje mature i prijemenog ispita. Njih očekuje jedna novina, polagaće samo jedan ispit – opštu (veliku) maturu. Kada je predviđeno zvanično da upis na fakultet određuje postignut rezultat na velikoj maturi?

-Učenici koji su sada drugi razred srednjeg obrazovanja, polagaće državnu maturu. Planira se i da na osnovu postignutih rezultata na državnoj maturi i na osnovu uspeha iz srednje škole učenici upisuju željeni fakultet. Treba imati na umu da fakulteti, ukoliko to žele, imaju pravo da organizuju dodatne provere sposbnosti.

Opširnije u štampanom izdanju...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa