25. april 2019.25. apr 2019.
Eskurzija u svetlost
110 GODINA OD DOLASKA ISIDORE SEKULIĆ U ŠABAC

Eskurzija u svetlost

Najplemenitije namere pretvorene u opasnost po život u Pančevu. „Mali Pariz“ samo noću. Prodor đakona u srce glasom. Optužena i zabranjena bez suda i razloga. Smrt u oskudici
Zabrane nisu put, skrivanja su prečica do radoznalosti, a upozorenja „budilnik“ za inat. Šapčanin Ivan Glišić, profesor u penziji, pisac i tekstopisac iz našeg grada, bio je 60-ih godina student u Beogradu.

Isidora Sekulić i Miloš Crnjanski behu nepodobni i samo su, usputno pominjani u gradivu. Jedna je bila „verski fanatik“, drugi „monarhista“. Optuženi i osuđeni od istih „sudija“, bez smislenog obrazloženja. Kada nešto ne može, baš onda „mora“.

-Na fakultetu ovlaš se prelazilo preko njenog života i rada. Vlast se pozivala i na loše mišljenje koje je književni kritičar Jovan Skerlić imao o njoj i njenim literarnim ostvarenjima. Smatrao je da ženi nije mesto za pisaćim stolom, nego u kuhinji. Besmisao svega nije mi dala mira. Počeo sam da čitam njene knjige, i da proučavam njen život – priseća se Ivan Glišić za naš list dok razgovaramo o liku i delu erudite koja je deo života provela u Šapcu.

U pogranični grad je došla uz pomoć prijatelja, njenih novih sugrađana, iz druge države, u vreme zategnutih odnosa. Iako brige nisu dozvoljavale da širom otvori oči, pred njom se pružao Mali Pariz, u mislima, ušuškana verzija grada svetlosti, bogatog opčinjavajućeg života. Državljanka dvojne monarhije, moćnog suseda, sada je samo izbeglica. Zvala se Isidora, od oca Danila, Sekulić.

Opširnije u štampanom izdanju...

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa