25. april 2019.25. apr 2019.
Čuvajmo se starih i novih idola
RAZGOVOR SA PROTOĐAKONOM DR LjUBOMIROM RANKOVIĆEM

Čuvajmo se starih i novih idola

„Oduzmite Vaskrsenje Hristu, oduzeli ste Mu božanstvo“ – napisao je Prepodobni Justin Ćelijski u knjizi: „Pravoslavna filosofija života“
Vaskrsenje Hristovo temelj je hrišćanstva, potvrda Njegovog učenja?

- Do Vaskrsenja, Hristos je učio o večnom životu; Vaskrsenjem je to potvrdio i dokazao da je On zaista Život večni. Do Vaskrsenja, učio je o neprestanoj ljubavi Božjoj prema ljudima; Vaskrsenjem je posvedočio tu ljubav, jer je radi čoveka pobedio najvećeg neprijatelja ljudskog – smrt.
Da nije vaskrsao, Hristos ne bi bio ni Bog ni Gospod, ni Spasitelj ni Iskupitelj, nego običan čovek. Jedino u svetlosti Vaskrsenja, postaje jasan i objašnjiv Njegov život na zemlji i sva dela Njegova.

Bez Hristovog Vaskrsenja, vera hrišćanska bila bi besmislena i nemoguća, jer bi smrt ostala nepobeđena. Ova istina omogućava Apostolu narodâ da kaže: …ako mrtvi ne ustaju, to ni Hristos nije ustao.

A ako Hristos nije ustao, uzalud vera vaša; još ste u gresima svojim. Onda i oni koji usnuše u Hristu, propadoše. I ako se samo u ovome životu nadamo u Hrista, jadniji smo od sviju ljudi.

No, zaista je Hristos ustao iz mrtvih, te postade Prvenac onih koji su umrli (1. Kor 15,16-20). Hristovo Vaskrsenje daje smisao i nebu i zemlji, i čoveku i ljudskoj istoriji. Klanjajući se Živome Bogu, mi se klanjamo i svom besmrtnom, neprolaznom ljudskom dostojanstvu.

Opširnije u štampanom izdanju...

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa