27. april 2019.27. apr 2019.
MNOGO OZBILjNIJE NEGO ŠTO MISLITE
POSLEDICE LOŠEG DRŽANjA TELA

MNOGO OZBILjNIJE NEGO ŠTO MISLITE

Trend kontinuiranog povećanja stepena automatizacije i kompjuterizacije u našim životima doveo je do drastičnog deficita fizičke aktivnosti, naročito među mlađom populacijom. Posledice lošeg držanja tela su mnogo oѕbiljnije nego što mislite.

Na nedavno sprovedenom istraživanju rađenom na teritoriji grada Šapca među decom školskog uzrasta od 10 do 12 godine, u četiri od ukupno osam testiranih segmenata primetan je visok procenat odstupanja od normalnog položaja. Jedno od testiranja je bilo držanje tela po svetski standardizovanoj metodi dr Napoleona Volanskog.


Na grafikonu se vidi da od osam pojedinačno testiranih segmenata kod čak četiri je primetan visok procenat odstupanja od normalnog položaja (bilo da je u pitanju manje ili veće odstupanje).



Doktor Nikola Topalović, asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu i specijalizant spotske medicine učestvovao je u brojnim istraživanjima slične tematike: "Opšti utisak je da su kod dece mobilni telefoni i kompjuteri u velikoj meri zamenili igrališta. Ovaj problem pogađa sve generacije, ali deca su posebno osetljiva jer su njihova tela u fazi intenzivnog rasta i razvoja. Loše navike dovode do lošeg držanja tela, koje dovodi do novih loših navika i tako se stvara začarani krug, koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Korekcija lošeg držanja tela nije ni malo jednostavan niti brz proces. Čak, šta više, pravilno držanje tela će tim osobama biti krajnje naporno, često i bolno, jer mišići i lokomotorni aparat nisu naviknuti na pravilnu posturu."

On dalje naglašava da primarni fokus mora biti u preventivnom delovanju i podizanju svesti značaja fizičke aktivnosti. "Moramo da vratimo kult zdravlja i edukujemo našu decu o značaju fizičke aktivnosti.

Postavili smo mu pitanje da li postoji generalna preporuka da se deca bave nekim određenim sportom? "Bitno je da deca budu uključena u sportske aktivnosti koje će im omogućiti pravilan rast i razvoj. Ako bih izdvojio neki sport, to bi bilo plivanje, koje kao bazičan cikličan sport ima dokazano pozitivno delovanje na pravilan rast i razvoj."

N.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa