28. april 2019.28. apr 2019.
Praznični zeka

Praznični zeka

Za Božić i Novu Godinu, poklone najmlađi očekuju od Božić Bate, od Deda Mraza, dok im Vaskrs ulepšava Vaskršnji zeka. Iako je reč o drevnom simbolu najvećeg praznika Hrišćanstva, malo ko zna zašto je baš ova životinja, simbol brzine, obeležje Vaskrsa.

Naime, nekada se verovalo da je on hermafrodit i da može bezgrešno da začne poput Device Marije. Takođe, zečevi više puta godišnje rađaju, a i pre porođaja mogu opet da zatrudne – zato je on i simbol plodnosti.

-Veruje se da se vest o vaskrsnuću Isusa Hristosa proširila brzinom koju poseduje zec, po celom hrišćanskom svetu. Ujedno zec je i veoma plodotvorna životinja, pa u prenosnom smislu utiče na plodnost agrara i berićet u novoj vegetacionoj godini - ističe etnolog Vesna Marjanovićeva.

Kod nemačkih luteranaca imao je ulogu sudije, procenjivao je da li su deca bila dobra. Najčešće je prikazan kako u korpi nosi obojena jaja, slatkiše i igračke za decu, dakle prolećni je pandan Deda Mrazu.

U uskršnjim paketićima gotovo uvek se nalazi i šuplji čokoladni zeka. Prvi takvi slatkiši pojavili su se u Nemačkoj i Francuskoj u 19. veku. Tada su doduše bili tvrdi i gorki.

Deo teksta preuzet sa sajta RTS.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa