2. maj 2019.2. maj 2019.
Jeremić: U dijalog vlasti i opozicije da se uključi i međunarodni faktor

Jeremić: U dijalog vlasti i opozicije da se uključi i međunarodni faktor

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da organizovanje izbora pod "bar minimalno fer i demokratskim uslovima" neće biti moguće ako u dijalogu vlasti i opozicije na neki način ne bude angažovan i međunarodni faktor, ne nužno kao posrednik, ali kao jedan od aktera.

"Protesti na ulici se moraju nastaviti, jer režim drugačije neće pristati da obezbedi poštene izborne uslove, niti će medjunarodna zajednica biti dovoljno zainteresovana da se angažuje na konstruktivan način", rekao je Jeremić u intervjuu za "Balkan info", i dodao da bi lideri opozicije trebalo da šalju "nedvosmislene poruke javnosti".

Jeremić je naveo da je predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića značajan broj ljudi u međunarodnoj zajednici "prozreo kao lažova" koji ne ispunjava data obećanja i čoveka koji svojom "pompeznom retorikom i ponašanjem sa one strane pristojnosti izaziva prezir kod ozbiljnih međunarodnih sagovornika".

"Njegova pozicija se u međunarodnom prostoru zaklimala i moramo da nastavimo da je klimamo, kako iznutra sa protestima, tako i spolja, jer tek kada se unutrašnje prilike i medjunarodne okolnosti poklope, moći ćemo da se izborimo za promene", rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da opozicija samo zajedničkim delovanjem može da se izbori za fer izborne uslove.

"Sve ostalo, poput načina nastavka protesta i njihove forme, jesu taktička pitanja. Moje mišljenje je da ne bi trebalo nipošto stati sa protestima, kao i da bi trebalo obogatiti forme njihovog sprovođenja", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se Narodna stranka zalaže za model razvoja u kojem bi centralnu ulogu imala srpska dijaspora, koja raspolaže sa 200 do 300 milijardi dolara kapitala, a ne ogromne subvencije stranim investitorima koji radnicima u Srbiji isplaćuju minimalne plate.

"Širom sveta sam upoznao naše uspešne, sposobne i ostvarene ljude, preduzetnike i bankare, kojima bi trebalo omogućiti da ulažu u Srbiji, ne samo zbog patriotskih osećanja, nego prvenstveno zbog ekonomskog interesa", rekao je Jeremić.

On je kazao da Srbija ima dijasporu koja je "pametna, racionalna i u ogromnoj većini dobronamerna" i kojoj bi trebalo pružiti sistem, pravnu zaštitu i odgovarajući podsticaj da ulaže u Srbiji.

"Narodna stranka se takođe zalaže da se dijaspori omogući pravo glasa, ne samo u srpskim ambasadama, nego elektronski ili poštom, kao što to omogućava većina civilizovanih i demokratskih država", dodao je Jeremić.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa