9. maj 2019.9. maj 2019.
Globalna epidemija gojaznosti prisutna i kod nas
Naučno istraživanje

Globalna epidemija gojaznosti prisutna i kod nas

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je gojaznost najvećim problemom javnog zdravlja 21. veka. Podaci koje je iznela SZO su krajnje zabrinjavajući. Čak 38 miliona smrti godišnje u svetu uzrokovano je problemom gojaznosti. Ova epidemija zahvata sve strukture stanovništva, a naročito su osetljiva deca jer su njihova tela u fazi intenzivnog rasta i razvoja, te postoji rizik da gojaznos prouzrokuje dodatne zdravstvene probleme (poput lošeg držanja tela).

U Šapcu je sprovedeno naučno istraživanje u kom su učestvovali doktori specijalisti iz oblasti pedijatrije i sportske medicine, diplomirani fizioterapeut i master profesori fizičkog vaspitanja i sporta. Testirana su deca školskog uzrasta, a dobijeni podaci su pokazali da i u našem gradu postoji negativan trend visokog stepena gojaznosti. Među ispitanim učenicima 23% je gojazno a 15% je u zoni predgojaznosti. U poređenju sa dostupnim podacima na državnom nivou, ovi procenti su izrazito visoki.



Nemanja Ličanin, profesor fizičkog vaspitanja i sporta naglašava da su osnovni uzročnici gojaznosti kod dece neadekvatna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti: "Prvo sopstvenim primerom, a onda i edukacijom dece moramo da utičemo na podizanje nivoa svesti i kulture pravilne ishrane i fizičke aktivnosti. Zabluda je da je gojaznost estetski problem. To je zdravstveni problem i to veoma ozbiljan."

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa