9. maj 2019.9. maj 2019.
ŠTA JE NORMALAN ŽIVOT
SRPSKA STATSISTIKA: OSAMOSTALjIVANjE TEK U ČETVRTOJ DECENIJI

ŠTA JE NORMALAN ŽIVOT

Prema istraživanju Eurostata, mladi u Evropskoj uniji u proseku napuštaju roditeljski dom u 26. godini, a Makedonci, Srbi, Hrvati, Italijani i Slovaci, odvajaju se od roditelja tek kada zakorače u četvrtu deceniju. O kasnijem osamostaljivanju mladih nedavno je pisao i britanski Gardijan, koji je konstatovao da danas sa roditeljima živi milion mladih osoba više nego pre dve decenije. Brojke su poražavajuće, a o životu svedoče naše sagovornice.
Mladi u Evropskoj uniji u proseku napuštaju roditeljski dom u 26. godini, a Makedonci, Srbi, Hrvati, Italijani i Slovaci, odvajaju se od roditelja tek kada zakorače u četvrtu deceniju, pokazuje istraživanje Eurostata. O kasnijem osamostaljivanju mladih nedavno je pisao i britanski Gardijan - danas sa roditeljima živi milion mladih osoba više nego pre dve decenije.

Brojke svedoče da je 1997. godine u roditeljskom domu živela svaka peta mlada osoba između 20. i 34. godine, a danas svaka četvrta. I studija istraživačkog centra „Pju” pokazuje da skoro četvrtina Amerikanaca između 25. i 34. godine živi u roditeljskom domu, što je dvostruko više nego 1980. godine, a čak 60 odsto njih prima finansijsku pomoć od roditelja.

Kod nas je više nego jasno da stanje na tržištu rada otežava emancipaciju mladih. Prošlogodišnji „Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji” pokazao je da šest od deset mladih osoba nema nikakva primanja, a svaka sedma osoba radi za minimalac.

Opširnije u štampanom izdanju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa