9. maj 2019.9. maj 2019.
Obrazovanje mladih graditelja Jugoslavije

Obrazovanje mladih graditelja Jugoslavije

Monografija "Reforma osnovnoškolskog sistema u Srbiji 1944-1959", istoričarke dr Sanje Petrović Todosijević, promovisana je u Kulturnom centru.

Autorka je kroz analizu i opsežno istraživanje pokušala da odgovori na pitanje kako je izgledala politika obrazovanja i vaspitanja u periodu od završetka ratnih operacija na tlu Srbije, kao sastavnog dela jugoslovenske države, u jesen 1944. godine, do donošenja Zakona o osnovnoj školi 1959. godine koji je predstavljao republičku „verziju“ saveznog Opšteg zakona o školstvu iz 1958. godine i kojim je na tlu čitave jugoslovenske države uspostavljena jedinstvena osmorazredna osnovna škola.

Smena režima i novo konstituisana revolucionarna komunistička vlast, uspostavljena u Jugoslaviji, politiku obrazovanja i vaspitanja videla kao jednu od glavnih poluga u procesu kulturne transformacije društva, odnosno stvaranja novog društvenog poretka kroz sistemsku "kontrolu" budućih mladih graditelja socijalističke Jugoslavije.

-Nakon završetka rata svaki četvrti stanovnik Jugoslavije je bio dete, odnosno uzrasta do 14 godina. Vrlo brzo vrh države je uvideo da ih mora uključiti u sistem kako bi socijalizam opstao. Ovo nije bilo samo pitanje školstva i obrazovanja, nego i vaspitanja. Roditelji su bili angažovani kao značajan faktor u celokupnom procesu - pojasnila je dr Sanja Petrović Todosijević.

Reforma osnovnoškolskog sistema bila je ključni pokretač u procesu stvaranja jedinstvene jugoslovenske kulture za decu i uspostavljanja modela onoga što danas naszivamo „srećno detinjstvo“.

Pored autorke o knjizi je govorila i dr Ivana Pantelić, naučna saradnica Instituta za savremenu istoriju iz Beograda i jedna od osnivačica Centra za jugoslovenske studije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa