13. maj 2019.13. maj 2019.
Republika Srpska u prvom stepenu pripravnosti

Republika Srpska u prvom stepenu pripravnosti

Usled intenzivnih padavina u Prijedoru došlo je do povećanog vodostaja reka Miloševice i Puharske, zbog čega je oko 200 stambenih objekata poplavljeno i presečena je putna komunikacije u zoni ovih vodotoka. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava.


Zbog ugroženosti naselja Topolik, Vrbice, Donji Orlovci, Raškovac, Čejreci i Puharska, gradski Štab za vanredne situacije proglasio je noćas prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području Prijedora.

Naloženo je subjektima zaštite i spasavanja preduzimanje mjera u zonama ugroženosti od poplava, a pre svega na pomoći u slučajevima potrebe evakuacije stanovništva i životinja, kao i angažovanje mehanizacije i ljudstva na postavljanju vreća sa peskom radi sprečavanja prodora vode u stambene objekte u zonama zahvaćenim poplavom.

Policijska uprava Prijedor vrši zabranu odvijanja saobraćaja na saobraćajnicama koje su zaplavljene. Radioamaterska mreža za opasnost Radio-kluba „Kozara“ iz Prijedora postavila je ultrazvučni senzor za stalno praćenje vodostaja reke Sane kod gradskog mosta u Prijedoru.

Rano jutros u 4.30 časova vodostaj je iznosio 221 centimetar ili za dva metra manje od tačke na kojoj se proglašava redovna odbrana od poplava.

Najviše kiše očekuje se u severozapadnom i severnom delu Republike Srpske, gde se u periodu od 12. do 15. maja očekuje između 120 do 150 litara kiše po metru kvadratnom.

Očekuje se rast vodostaja svih reka, a pre svega Une i Sane. Problem bi mogle da izazovu manje reke, potoci i kanalizacija, kao i klizišta.
Izvor: Sputnik Srbija

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa