14. maj 2019.14. maj 2019.
Minimalac?

Minimalac?

Ove godine izgleda da se već zna koliki će minimalac biti u 2020. godini s obzirom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već najavio da će iznositi 30.000 dinara, što je oko 11 odsto više od ovogodišnjih 27.000 dinara. Sada verovatno ostaje sindikalcima i poslodavcima da se slože, mada i jedni i drugi imaju svoje zahteve.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije ističe da je Socijalno-ekonomski savet, koji čine poslodavci, sindikati i Vlada, po zakonu treba da donesu odluku o minimalnoj zaradi i da treba pustiti tu instituciju da uradi svoje posao.

„Stav sindikata je da minimalna zarada treba da obezbedi egzistencijalne potrebe jedne porodice. Minimalna zarada bi trebalo da bude jednaka minimalnoj potrošačkoj korpi. Sada minimalna zarada iznosi 27.000 dinara, a minimalna potrošačka korpa iz januara ove godine blizu 37.000 dinara.

S druge strane, poslodavci tvrde da će oni prihvatiti bilo koje povećanje minimalne zarade ukoliko dobiju adekvatnu kompenzaciju od države. Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije ocenjuje da poslodavci mogu na sebe da preuzmu povećanje minimalne zarade do nivoa rasta nominalnog BDP-a. S obzirom da je projektovan realni rast BDP-a u 2020. godini 3,5 odsto plus inflacija od oko dva odsto, to je rast minimalne zarade od oko pet do 5,5 odsto. To bi značilo da minimalna zarada bude oko 28.500 dinara što je daleko od zahteva sindikata, a i manje od onoga što je „odredio“ predsednik.

Atanackovć kaže da će poslodavci prihvatiti i novo povećanje minimalca veće od 10 odsto ukoliko dobiju smanjenje poreza i doprinosa.
Danas

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa