Info

16. maj 2019.16. maj 2019.
Zamena za lekove
ZANIMANjE: SPORTSKI LEKAR

Zamena za lekove

Medicina sporta je medicina u malom. Sportski lekari moraju mnogo da znaju da bi mogli preventivno da deluju. Fizička aktivnost je najbolji lek za bolesti srca, dijabet, depresiju, uopšte, bolesti koje sve više uzimaju maha. Tri do pet puta nedeljno, pola sat do sat, umerene fizičke aktivnosti usvojeno je kao koncenzus, ali, svako bi trebalo da sluša svoj organizam
Po završetku Medicinskog fakulteta, dr Jasmina Živković, specijalizirala je medicinu sporta, koja u to vreme nije bila popularna kao danas. Za nju je to bio prirodan sled događaja, s obzirom da se oduvek bavila sportom. Prvo radno mesto, u nekadašnjem „Zorkinom“ dispanzeru, donelo je i prvo razočaranje.

Danas je drugačije, s obzirom da sportska medicina doživljava ekspanziju?

- Zahvaljujući našem trudu. Nas dvadesetak sportskih lekara iz cele Srbije, odlučili smo da se izborimo i podignemo sportsku medicinu na nivo koji zaslužuje. Najstariji i vredan pomena je dr Slobodan Živanić, specijalista sportske medicine, pri kraju karijere na VMA, koji nam je pomogao kao entuzijasta i naučnik. Bio je pravi autoritet koji nas je naučio svemu što je trebalo da znamo.

opširnije u štampanom izdanju

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa