16. maj 2019.16. maj 2019.
Riznica talenata
Istraživačka stanica Petnica

Riznica talenata

Tokom tri i po decenije razvoja i rada, Istraživačka stanica „Petnica“ je uspešno organizovala više od 3.500 raznovrsnih kurseva, kampova i seminara na kojima je učestvovalo više od 50.000 polaznika i oko 6.000 predavača i stručnih saradnika
Od osnivanja, Petnica je važila za stecište najboljih i najtalentovanijih učenika iz Srbije. Saznanje da je neko bio na seminaru u ISP kod nas „običnih smrtnika“ izazivalo je divljenje, ali, moram da priznam i dozu zavisti.

Istinska privilegija je mogućnost da se zavri u magični svet gde caruje nauka. Petnica je više je od onoga što očekujete. Nosi posebnu draž, teško opisivu, onu koja spaja mit i stvarnost.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna neprofitna organizacija koja skoro četiri decenije kroz inovativne vannastavne naučne programe mladim darovitim ljudima pruža mogućnost i podršku da ostvare svoj potencijal.

Cilj je da učenici kroz seminare nauče da misle i postupaju izvan standardnih ustaljenih okvira i da razvijaju veštinu posmatranja, logičkog zaključivanja, naučnog pristupa rešavanju problema, kao i da samostalno prikupljaju činjenice i izgrade sposobnost argumentacije i analize.

Ipak, presudna je želja učesnika za znanjem, kao i spremnost na konstantno usavršavanje. U Petnici podstiču učenike da misle slobodno, kritički uz konsultacije i saradnju sa kolegama, kako iz zemlje, tako i inostranstva.

Nedavno su u Istraživačkoj stanici Petnica boravili šabački gimnazijalci: Mihailo Radojević, Stefan Bukorović i Nikola Petreski.

O utiscima mladih talentovanih Šapčana i Istraživačkoj stanici Petnica možete pročitati opširnije u štampanom izdanju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa