16. maj 2019.16. maj 2019.
Orah šansa?

Orah šansa?

Dobro je poznato da uzgajanje oraha donosi odlične prihode voćarima u Srbiji, međutim domaće tržište još uvek pati od nedostatka plodova oraha i samih zasada. Ishodište svega je visoka maloprodajna cena oraha, uz tendenciju rasta u periodu praznika.Na drugoj strani, potražnja na tržištu je velika, posebno na zapadu.

Računica ide u prilog uzgajanju oraha zbog čega i ne čudi to što se sve više mladih poljoprivrednika koji imaju zemlju, a ne žele mnogo da rade odlučuje da posade upravo orahe. Konkretno sa hektara zasada, bez mnogo ulaganja, kroz nekoliko godina mogu računati na prihod od 10000 eura za 12 meseci, a cifra može biti i veća kada stabla oraha dostignu maksimalnu rodnost.


Poslednji podaci kojima se operiše govore da na teritoriji Srbije ima oko milion i 966000 stabala oraha, koja daju prosečan rod od 24000 tona godišnje. Kako to nije dovoljno da podmiri domaće potrebe plod oraha se uvozi, bez obzira na činjenicu što je ovo podneblje idealno za uzgajanje oraha različitih sorti. Problem su naravno i kvalitetne sadnice oraha koje se uglavnom uvoze iz zemalja poznatih po njihovoj proizvodnji. Kompanija Chandler Njaltree je vodeći proizvođač sadnica oraha za izvoz u Turskoj i čelni ljudi ove kompanije tvrde kako je Srbija pravi neiskorišćeni raj za uzgajanje oraha.
Kamatica

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa