21. maj 2019.21. maj 2019.
Šarčević: Interesovanje poslodavaca za dualni model obrazovanja sve veće

Šarčević: Interesovanje poslodavaca za dualni model obrazovanja sve veće

(Beta) - Predstavnici Grada Beograda, Ministarstva prosvete i Privredne komore Srbije (PKS) predstavili su danas u Skupštini grada Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja i ocenili da je interesivanje poslodavaca i učenika za njega sve veće.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kazao je da ako želimo da razvijamo državu u dobrom pravcu "moramo da imamo projekciju za narednih pet i deset godina" i da predviđamo kakvi će obrazovni profli biti potrebni.

"Živimo u vremenu brze promene i obrazovanja koje je pod pritiskom velike količine informacija i zato je važno da se obrazovni sistem prilagodi okolnostima. Nije važno šta ste završili već šta znate da radite", rekao je Radojičić.

On je rekao da očekuje da učenici deset škola u Beogradu u narednoj godini kroz dualno obrazovanje steknu znanja koja će moći da primenjuju na najbolji način.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da sada imamo vidljiv model dualnog obrazovanja koji je pre tri godine bio u "zoni prepoznavanja", kao i da je interesovanje poslodavaca sve veće.

"Ova zona nacionalnog i dualnog obrazovanja mora da bude uređena prema okolnostima koje važe u Srbiji i prema tome kakva je njena privreda. Vrlo retke zemlje su prvo krenule da rade zakon kako bi zaštitile interes učenika i porodica", rekao je Šarčević.

On je rekao da proces istraživanja interesovanja đaka, viška i manjka kadrova i onoga što predviđa Privredna komora i dalje traje. Kazao je da je ove godine 4.500 učenika u dualnom modelu obrazovanja, da će sledeće godina biti njih 7.500, kao i da su kroz zakone koji su doneseni i koji treba da se donesu i stipendije dizajnirane na drugačiji način.

"Pored sitpendiranja onoga što je kvalitetno, sada dobjamo i ono što stipendira privreda", rekao je Šarčević.

Mirjana Kovačević iz PKS navela je da država ima problem sa deficitom kadrova i određenih znanja i veština, a da dualni model otvara vrata mladima da dođu u kompanije i upozaju se sa tehničko-tehnološkim rešenijima, radnim navikama i uspostave odgovarajuće veze sa tim kompanijma.

"Privredna komora Srbije će preduzeti aktivnosti da akredituje što više kompanija. Ove školske godine bilo je njih 600, a neredne će biti 880 komapanija koje učestvuju u stručnom obrazovanju mladih u 48 gradova sa 36 dualnih profila", rekla je Kovačević.

U okviru projekta Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja predviđeno je da se se poseti deset gradova u Srbiji kako bi se na najbolji način predstavio učenicima.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa