21. maj 2019.21. maj 2019.
Slika majke u časopisima za decu

Slika majke u časopisima za decu

U okviru ciklusa "Širimo znanje" u Narodnom muzeju u Šapcu održano je predavanje "Slika majke u časopisima za decu u socijalističkoj Jugoslaviji" dr Sanje Petrović Todosijević.

Cilj predavanja bio je da se javnosti približni na koji način se u periodu postojanja socijalističke Jugoslavije menjala slika majke (žene).

Tokom izlaganja dr Petrović Todosijević je ukazala na to kako se menjala slika majke u javnom prostoru od vremena nastanka modernih država – odnosno o događajima koji su bili od izuzetnog značaja za emancipaciju žena u pre svega evropskim društvima, ali i u svetu.

Zatim se autorka osvrnula na predstavu deteta i oca, budući da je za profilisanje slike majke u javnom prostoru neophodno upoznavanje i sa ove dve druge značajne figure porodice.

Upoređivnjem dečje (pionirske) štampe sa pisanjem obične i dnevne štampe kako zkazala je na sličnosti, ali i na drastične razlike koje su postojale u periodu Socijalističke Jugoslavije.

Predsednički par Broz, kao i drugi predstavnici političke elite značajno su podupirali zvaničnu politiku i sliku idealne porodice.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa