22. maj 2019.22. maj 2019.
Novi apel mladih za svetski štrajk za klimu u petak

Novi apel mladih za svetski štrajk za klimu u petak

(Beta-AFP) - Mladi su ponovo pozvali danas na izlazak na ulice za "svetski štrajk za klimu", u petak kada budu u jeku izbori za Evropski parlament.


Na sajtu grupe Mladi za klimu u Francuskoj youthforclimate.fr, pozivi za štrajk zabeleženi su danas u oko 90 gradova u Francuskoj i 1.700 u više od 90 zemalja, posebno u Evropi.

"Evropski izbori su izbori za klimu", navodi ova grupa i poziva na okupljanja ispred evropskih institucija kao što je Evropska centralna banka u Frankfurtu, Evropski parlament u Strazburu i Briselu.

"Evropska unija treba ozbiljno da shvati pretnju klimatskih promena i stavi klimatsku politiku ispred svih odluka", navela je ova grupa.

Kako navodi gupa Mladi za klimu (Youth for climate) mobilizacija za očuvanje klime je u porastu posebno u Nemačkoj i Italiji ali i u Africi i Aziji ge je ovaj pokret do sada imao slab odživ.

Grupa Mladi za klimu u Francuskoj, formirana posle školskog štrajka koji je pokrenula mlada Šveđanka Greta Tunberg poziva na okupljanje u petak u 13.00 ispred Opere u Parizu kao i u desetak drugih francuskih gradova.

Poziva se da se demonstrira za očuvanje biodiverziteta, protiv klimatskih poremećaja i za socijalnu pravdu.

U subotu su predviđene šetnje ili vožnje biciklom u 80 gradova uglavnom u Francuskoj, isključujući Pariz.

Izbori ya Evropski parlament održavaju se od 23. do 26. maja.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa