28. maj 2019.28. maj 2019.
Vučić: Vojska će zaštititi narod

Vučić: Vojska će zaštititi narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u jutrošnjoj akciji kosovske specijalne policije na severu Kosova uhapšene ukupno 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti, i dodao da smisao akcije nije bila borba protiv kriminala već želja da se zaplaši srpski narod i da se tamošnje stanovništvo kriminalizuje.

U obraćanju poslanicima Skupštine Srbije, Vučić je ponovio da će Vojska Srbije zaštiti narod ako dodje do ugrožavaja njihove bezbednosti i da je kao vrhovni komandant već naredio podizanje borbene gotovosti svih jedinica.

"Želim da imate poverenja u mene kao predsednika Republike, garantujem vam da ćemo svaku vrstu naredjenja koje budem izdao mnogo puta promisliti, ali ako dodje do eskalacije sukoba i daljih napada na srpki narod i živalj, sve što mogu da vam kažem je: Srbija će pobediti", rekao je on.

On je ocenio da je namerno izabrano da se hapšenja obave u svim severnim opštinama zbog čega je srpski narod na severu Kosova uznemireniji nego ikada.

Vučić je rekao da je stupio u kontakt s predstavnicima Evropske unije i briselskom administracijom, odnosno posrednicima u dijalogu, i da ih je obavestio u svemu što se dešava, ali da su mu oni rekli da je reč o akciji protiv kriminala.

Vučić je kazao medjutim da je prema podacima kosovske policijske službe na severu Kosova najniži nivo kirminala te da je borba protiv kriminala samo izgovor za zastrašivanje Srba.

On je naveo da je bilo pokušaja madjarskih trupa Kfora da se pokrenu, ali ih je komandant NATO sprečio u tome i naveo da se oni ne mešaju u borbu protiv korupcije i kriminala.

Prema Vučićevim rečima, akcija je pokrenuta jutros nešto pre 6 časova i da je kosovska policija ušla sa ukupno 73 vozila na sever, dok još oko 50 čeka u južnom delu Mitrovice a oko 15 u Srbici.

"Potvrdjeno je hapšenje 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriji tri opštine - Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok. Najviše je reč o pripadnicima kosovske policije, kao što smo i rekli pre 15 dana kada smo alarmirali javnost", rekao je on.

Vučić je rekao da Srbi nisu pružali nikakav oružani otpor, ali da su Albanci pucali bojevom municijom preko glava Srba koji su protestovali.

"Za sada nema poginulih. A u Kosovoskoj Mitrovici su i pucali na ljude kada su ih Srbi mladići gadjali kamenjem", rekao je on.
On je kazao i da je predsednik Kosova Hašim Tači juče pozvao Albaniju na ujedinje, i da to "znači da oni hoće albansku granicu prema Srbiji na Kopaoniku".

"Granica može za nekoliko dana da nam se pojavi na Kopaoniku zahvaljujući Srbima koji su pomagali, ali ja mogu da vam kažem: Neće biti velikoalbanske granice na Kopaoniku", rekao je Vučić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa