28. maj 2019.28. maj 2019.
Skupština Srbije usvojila izveštaj Kancelarije za KiM

Skupština Srbije usvojila izveštaj Kancelarije za KiM

Skupština Srbije usvojila je danas izveštaj o Kosovu i Metohiji koji je parlamentu u pisanoj formi podnela Kancelarija za KiM, čime je i završena posebna sednica o Kosovu.

Izveštaj je usvojen posle dvodnevne rasprave sa 145 glasova za, protiv su bila četiri poslanika, uzdržanih nije bilo, a 13 poslanika nije glasalo.

Izveštaj o Kosovu je usmeno poslanicima podneo predsednik Skupštine Srbije Aleksandar Vučić koji je dva dana sa njima i polemisao. Vučić je istakao da je za postizanje kompromisa sa Prištinom, a ne za zamrznuti konflikt, ali nije preicizirao kakav kompromisa je za Srbiju prihvatljiv.

Sednici je prisustvovala oba dana predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri, ali oni nisu govorili na sednici.

Poslanici su posle rasprave izglasali izveštaj koji ima 82 strane i u kome kancelarija na 17 strana iznosi podatke o dijalogu Beograda i Prištine od 2013. godine do maja 2019. godine, dok drugi duži deo je izveštaj u kome su navedeni "najznačajniji rezultati Kancerije za Kim od maja 2014 do 2019. godine".

Deo opozicije je ocenio da je izveštaj "sraman", da nije podnet plan za budućnosti niti ciljevi delovanja već je samo navedeno šta je Vlada Srbije radila odnosno u šta je ulagala finansijska sredstva, a da je što se tiče pregovora sa Prištinom samo hronološki pobrojano ono što je javnosti već poznato.

U skupštinskoj sali tokom sednice osim vladajuće većine bili su prisustni i poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije.

Prisustvovali su i ĐorĐe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, i samostalni poslanik Miladin Ševarlić, poslanici Zelene stranke Goran Čabradi i Aleksandra Čabraja, poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i poslanik Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa