29. maj 2019.29. maj 2019.
Dveri: Vučić na sednici predočio da Beograd mora da prizna nezavisnost Kosova

Dveri: Vučić na sednici predočio da Beograd mora da prizna nezavisnost Kosova

BEOGRAD, 29. maja 2019. (Beta) - Srpski pokret Dveri ocenio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici parlamenta kao osnovnu poruku predočio da Beograd mora da prizna nezavisnost Kosova da Albanci ne bi napali, a da su potom pripadnici bezbednosnih snaga Kosova pokrenuli još jednu torturu nad Srbima sa Kosova.

"Defetistički stav predsednika Srbije praktično je ohrabrio albanske separatiste na takav potez", ističu iz Dveri.

Iz Dveri navode da su pripadnici specijalnih jedinica ROSU uhapsili više desetina Srba pripadnika Kosovske policije, koja je ustanovljena na osnovu zakona nezavisnog Kosova, a prema albanskim navodima oni su uhapšeni zbog umešanosti u kriminal, krijumčarenje i ubistva.

"Reč je o Srbima koji su do potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. radila kao policajci u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, odnosno civilnoj zaštiti Kosova i Metohije koja se brinula o bezbednosti Srba. Srpska civilna zaštita na KiM je funkcionisala po zakonima Srbije. Osnovni zadatak civilne zaštite bio je sprečavanje napada albanskih ekstremista i ponovnog progona srpskog stanovništva", navode iz Dveri.

Kako ističu, dogovor koji je 2013. godine aktuelni režim postigao sa Prištinom, predviđao je da srpska policija bude integrisana u KPS odnosno zvanične bezbednosne snage nezavisnog Kosova.

Time je kontrola nad severom Kosova i Metohije predata Albancima, a srpski policajci su time bili prinuđeni da potpišu nove ugovore o radu sa policijom nezavisnog Kosova, na preporuku aktuelnog režima u Beogradu koji je tvrdio da će takav korak pospešiti bezbednost Srba na KiM.

"Takav postupak je praktično ostavio Srbe sa KiM bez ikakve zaštite. Pored uništavanja sistema lokalne samoodbrane pod nazivom 'civilna zaštita' Aleksandar Vučić je prema zahtevu Angele Merkel uklonio i barikade koje su godinama razdvajale srpski i albanski deo Kosovske Mitrovice", navode iz Dveri.

Ističu da je to dovelo do situacije da Srbi budu potpuno izloženi napadima albanskih ekstremista i ostavljeni bez ikakve zaštite.

"U Zubinom Potoku Kosovska policija slobodno sprovodi teror nad srpskim stanovništvom, uz upotrebu oružja i brutalne pretnje. Iako je na severu KiM uključen alarm za uzbunjivanje, niko od Srba nije reagovao na poziv da pruži otpor, jer je potezima vladajućeg režima iz Beograda slomljen svaki otpor Srba i demontiran sistem odbrane", navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je izdao naređenje da se podigne borbena gotovost vojske na najviši nivo, što je postala uobičajena i jedina reakcija Srbije na primenu sile albanskih separatista. Iz Dveri navode i da je do sada nebrojano puta podizana borbena gotovost Vojske Srbije, da bi sve na kraju prošlo u tišini i bez bilo kakvog odgovora.

"Suštinski problem je da vlast u Srbiji ne preduzima političke a ni pravne mere protiv albanskog terora, već stalno ponavlja kako je posvećena miru i kako želi da postigne mirno rešenje. Takvim stavovima oslobadja albansku stranu od svake odgovornosti za nasilno ponašanje. Po svoj prilici još jedan u nizu incidenata na KiM će srpskim vlastima samo poslužiti kao argument, da i dalje, protivustavno zagovaraju potpisivanje Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma sa Kosovom, kojim bi Srbija priznala nezavisnost Kosova", navode iz Dveri.

Takvim postupkom bi Srbija još više prepustila svoje građane teroru albanske strane.

Suštinski problem je po Dverima u tome što predsednik Srbije ne sme da preduzme nikakve mere za zaštitu građana Srbije zbog unapred preuzetih obaveza u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

"Ukoliko bi to uradio izgubio bi podršku Zapada koji zatvara oči pred gušenjem demokratije, medijskom cenzurom, nepoštovanjem Ustava i zakona Srbije od strane srpskih vlasti, očekujući da će Aleksandar Vučić potpisati priznanje kosovske nezavisnosti u vidu Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma", navode iz Dveri.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa