29. maj 2019.29. maj 2019.
DS: Protivimo se izmeni Zakona o političkim strankama

DS: Protivimo se izmeni Zakona o političkim strankama

BEOGRAD, 29. maja 2019. (Beta) - Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da se protivi izmena Zakona o političkim strankama jer predstavlja najavu kršenja Ustavom garantovanih prava na političko udruživanje i da predložene izmene očigledno imaju za cilj da dodatno ograniče rad političkih stranaka u Srbiji.

DS je naveo da bi usvajanje tih rešenja omogućilo ministarstvu ukidanje političkih stranaka, što je do sada mogao da čini samo Ustavni sud.

"Najavljeni novi razlozi za brisanje političkih stranaka iz registra uključuju neučestvovanje na izborima, nepravilnosti u izboru stranačkih organa, kao i kršenje zakona od strane političke stranke", navodi se u saopštenju i dodaje da takvi razlozi za ukidanje stranke nisu dozvoljeni Ustavom.

DS je naveo da vlast time zadire u mogućnost političkog udruživanja u budućnosti.

"Takođe sprečava i političke aktere da bojkotuju nefer izbore, pod pretnjom sankcijom. Podsećamo da DS već pola godine zajedno sa drugim političkim organizacijama i pokretima, inicijativama i građankama i građanima iz čitave Srbije na ulici traži stvaranje uslova za fer i poštene izbore i ravnopravnu političku utakmicu", navodi se. DS je u saopštenju dodala da je ta stranka već više od sedam godina izložena najbrutalnijim napadima, hapšenjima članova, funkcionera i finansijskim pritiscima.

DS je ta navela da ukoliko predložene izmene budu usvojene, ta stranka očekuje i ukidanje stranke, čime bi njeno delovanje postalo zabranjeno.

"Ovakvi postupci vlasti su još jedan pokazatelj da ona, pored obesmišljavanja rada parlamenta, gušenja slobode medija, urušavanja pravosudnog sistema i napada na sudije, svakodnevno pronalazi nove načine za urušavanje demokratije u Srbiji", ocenjuje se u saopštenju. Navodi se i da će ta stranka kao pridružena stranka Partije evropskih socijalista o izmenama Zakona i namerama vlasti obavestiti i medjunarodnu javnost.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa