1. jun 2019.1. jun 2019.
Robot i maline - ima neka tajna veza

Robot i maline - ima neka tajna veza

Već decenijama postoji opasnost, strah da bi ljude mogli zameniti roboti. Novina je da je osmišljen robot koji bi mogao zameniti berače. Ovaj robot specijalista je za branje malina i u tom poslu dvaput je uspešniji od ljudi jer za dan nabere 25.000 malina, dok je ljudski maksimum 15.000 plodova.

Osmislio ga je profesor robotike na Univerzitetu Plimut Martin Stelen, a projekat je razvila kompanija Fildvork robotiks. Robot koristi tehnike mašinskog učenja da bi identifikovao "zrele" maline i za to koristi svoje kamere i senzore.

Kada pronađe "dobru" malinu za hvatanje, njegove hvataljke, koje podsećaju na štipaljke za roštilj, hvataju plod i beru ga, a potom ga stave u korpu.

Tehnologija za razvoj je koštala skoro 900.000 dolara i koštaće još više jer konstruktori imaju u planu da razviju nove sposobnosti ovog uspešnog radnika.

Prema Andreju Džonsonu, portparolu Frontier IP - kompanije koja je specijalizovana za komercijalizaciju univerzitetske intelektualne svojine, koja podržava Fildvork, ovaj robot bi mogao da bere po jednu malinu na svakih deset sekundi i to 20 sati dnevno.
Kamatica

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa