2. jun 2019.2. jun 2019.
Mihajlović: Ostvaren napredak u rodnoj ravnopravnosti, još dosta posla pred nama

Mihajlović: Ostvaren napredak u rodnoj ravnopravnosti, još dosta posla pred nama

(Beta) - Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kazala je danas da je ostvaren određeni napredak kada je rodna ravnopravnost i položaj žena u pitanju, ali da to nije dovoljno i da je potrebno nastaviti brže i efikasnije da bi žene u Srbiji bile ravnopravne članice društva.
Mihajlović je, komentarišući izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije, istakla da je EU prepoznala napore Srbije u unapređenju rodne ravnopravnosti.
Ona je dodala da je EK ocenila da je zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti široko postavljen, ali da je neophodno da Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude usvojen što skorije.
"Neupitno je da je država uspostavila zakonodavni okvir u borbi protiv nasilja nad ženama, te da sve više žena prijavljuje nasilje. Pohvaljeni smo i kada je u pitanju očuvanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena. Konstatovano je i da je broj pritužbi upućenih Zaštitniku građana opao za 19 odsto", navodi se u pisanoj izjavi.
Međutim, ona je navela da se ne može prenebregnuti činjenica da su pojedine kategorije žena i dalje posebno ugrožene, naročito starije i žene sa sela, Romkinje i žene sa invaliditetom.
"Kao i podatak da je 13,6 odsto manje zaposlenih žena od muškaraca i da one više rade neplaćene poslove brige o domaćinstvu, deci i starijima", rekla je ona.
Ona je ukazala i na preporuku EK da je uloga medija u rušenju stereotipa i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja veoma važna.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa