6. jun 2019.6. jun 2019.
Srpski pisci iz Frankfurta u poseti Šapcu

Srpski pisci iz Frankfurta u poseti Šapcu

U velikoj sali Kulturnog centra u Šapcu, večeras je održano književno veče srpskih pisaca, članova jednog od najvećih udruženja književnih stvaralaca u Evropi i rasejanju, Srpske književne radionice iz Frankfurta.

Domaćin i organizator večeri je književnik Dragan Filipović, koji je bio gost Radionice u Frankfurtu, u novembru prošle godine, kada je svoju knjigu „Vojnikova breskva“ predstavio na jednoj od manifestacija obeležavanja Dana primirja, koje je, Radionica organizovala zajedno sa Generalnim konzulatom Srbije u Frankfurtu.
- Želim da izrazim veliko poštovanje za sve ono što ovi naši ljudi čine na očuvanju i negovanju srpskog jezika, kulture i identita srpskog bića, kaže Filipović.

Jagoda Rajtel, predsednica udruženja, pesnik, Branimir Mitrović, pripovedač i pesnik, Dragan Vasić i ostali predstavili su šabačkoj publici svoja ostvarenja, a atmosferi su umnogome doprinele "Šapčanke", koje su otpevale dve pesme "Zemljo moja" i "Pukni zoro".

U Trbušcu, ispod starih hrastova gde je pred Mišarski boj pop Pantelija srpske ustanike prvo pričestio, a onda održao opelo za one koji će u bici poginuti, domaćin gostima iz Frankfurta sutradan pre podne biće prof. dr Marko Todorović, koji će im govoriti o ovom jedinstvenom događaju u svetskoj istoriji na mestu događaja.

Srpski pisci iz Frankfurta posetiće i Mišar, gde će im domaćin biti predsednik Izvršnog odbora Zadužbinskog društva "Prvi srpski ustanak" iz Mišara Stevan Simić. Potom će posetiti Cer, gde će na Spomeniku Mišarskim junacima položiti cveće. Dalje produžavaju prema Tršiću, Loznici, Gučevu, Tronoši...

Opširnije u štampanom izdanju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa