7. jun 2019.7. jun 2019.
Rad, zdrava ishrana i po koja čašica
BRAĆA RANKOVIĆI - TAJNA VITALNOSTI

Rad, zdrava ishrana i po koja čašica

Čašica rakije i čaša domaćeg vina na dnevnom nivou, svakodnevni rad, konstantna fizička aktivnost uz pravilnu, umerenu ishranu recept su za dugovečnost kojeg se pridržavaju braća Rankovići. Njih četvorica se nalaze u devetoj deceniji života, ali na njihovoj vitalnosti mogu da pozavide daleko mlađe generacije.

Otac je, kažu, dočekao sedamdesetsedmu, majka je živela tri godine duže, dok je deda, solunac i učesnik Balkanskih ratova, umro 1974. godine u osamdesetšestoj.

Najstariji od braće Rankovića, Bogoljub, danas ima 88 godina i živi u Draginju.
–Pošto sam bio najstariji sledovalo mi je da ostanem na selu, na imanju. U to vreme nije bilo radne snage u našem domaćinstvu. Okolo je bilo radne snage ali nije moglo da se naplaća. Počeo sam da radim sa svojih 13 godina. Oko stoke i ranije. Na mene je palo sve jer su ostala braća bila mlađa- priča ovaj vremešni čovek i dodaje, malo u šali a malo u zbilji da su mlađa braća uspela u životu jer se on žrtvovao kao najstarije dete.
Prisećajući se prošlosti Bogoljub kaže da su posleratne godine bile za njega najteže.
-Četrdeset peta nas je “zaklala”. Obaveze su bile tolike da nikada nisi mogao da se odužiš. Tako je bilo do 53-e kada je oduzeta zemlja, spala na deset hektara i obaveze su prestale. Posleratne godine su bile tužne dok su, možda, najbolje bile sedamdesete- svedoči Bogoljub.

opširnije u štampanom izdanju

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa