13. jun 2019.13. jun 2019.
Istorija plemenite veštine među "čivijašima"

Istorija plemenite veštine među "čivijašima"

U Muzeju šabačkih Jevreja večeras je premijerno prikazan dokumentarni film "Istorija šabačkog boksa" u kome je na specifičan način predstavljena istorija plemenite veštine u našem gradu. Istovremeno, ovo je i prvi film kome je u centru pažnje tema šabačkog boska koji ima gotovo jednovekovnu tradiciju kod nas.

Šabac povremeno nazivaju gradom boksa, može se pohvaliti da je imao klub još u trećoj deceniji prethodnog veka, a od 1942. godine, u kontinuitetu, traje bokserska priča među "čivijašima". Iako je tradicija dugo, zapisa o ovom sportu je malo. On živi u sećanju ljubitelja, pre sedam godina Slavko Sinđelić je priredio delo povodom sedam decenija Bokserskog kluba "Mačva", a od večeras postoji i dokumentarni film "Istorija šabačkog boska", inspirisan i sumeren upravo pomenutom knjigom. Na zanimljiv i interesantan način predstavljena je storija o plemenitoj veštini u našem gradu, njenim pionirima, legendana, ali uz dozu priča koje žive samo u sećanjima. Film je delo "Medianove", u saradnji sa Gradom.

-Inspirisala nas je moja supruga Selena koji oduvek voli boks i želela je da priče koje pamti prenesemo, podelimo sa ljudima na inovativan i interesantan način. Snimanje je trajalo duže nego što smo planirali, jer kada smo počeki shvatili smo koliko je obimna građa i koliko je teško odabrati nešto, a nešto eliminisati. Hteli smo priče boksera i ljubitelja i verujem da smo uspeli u svojoj nameri - istakao je Vladimir Gajić, kamerman i dizajner zvuka.

-Boks je važan deo naše tradicije i ponosan sam kako su ovi mladi ljudi preneli jednu priču važnu za Šapčane. U filmu će uživati oni koji vole boks, ali će zadržati pažnju i onih kojima on nije prvi izbor među sportovima - dodao je član Gradskog veća Igor Marsenić.

Među gostima u Muzeju šabačkih Jevreja bili su i šampion Evrope u kategoriji juniora Semiz Aličić, odnosno bronzani sa istog takmičenja Omer Ametović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa