14. jun 2019.14. jun 2019.
Šabac prvi grad u Srbiji u težnji za energetskom nezavisnošću

Šabac prvi grad u Srbiji u težnji za energetskom nezavisnošću

U CSU je od 13 časova održan tehnički sastanak predstavnika Zelene energetske zajednice iz Zagreba i saradnika na ovom projektu iz Grada Šapca, kao i direktora JKP Toplana Šabac.

Šabac je prvi, i za sada jedini, grad na nivou Srbije koji se priključio organizaciji Zelenih energetskih zadruga i koji će na nivou lokalne samouprave kroz ovaj Projekat težiti da ekonomično upotrebljava prirodne resurse, podigne ekološku svest građana i sledi primere dobre prakse zemalja iz regiona.

-U širem smislu nalazimo se u jednoj klimatsko-energetskoj krizi, jedno od rešenja koje smo pronašli za celu tu priču su energetske zadruge, odnosno združivanje građana kako bismo zajednički koristili lokalno resurse koji postoje. U Hrvatskoj već imamo nekoliko dobrih inicijativa, dobrih primera gde građani postaju aktivni predvodnici u novoj energetskoj klimatskoj politici i želeli smo ta svoja iskustva preneti ovde i da se i na području Šapca pokrene slična inicijativa. Ovde je takođe velik broj krovova koji su podobni za korišćenje sunčeve energije koja se minimalno ili uopće ne koristi i tu vidimo priliku da Grad i građani okupljeni kroz energetsku zadrugu budu potaknuti i krenu koristiti i ulagati u izvor sunčeve energije, rekao je suosnivač Zelene energetske zadruge iz Zagreba Zoran Kordić.

-Program za razvoj Ujedinjenih nacija finansira nekoliko projekata, Grad Šabac i JKP Toplana Šabac. Naša saradnja uspešno traje već godinu dana i Program za razvoj želi da nas nagradi, odnosno da nastavi sa tom saradnjom u obliku primene obnovljivih izvora energije, organizacije Zelenih energetskih zadruga i krajnji cilj je da uključimo što više građana da podrže ideju osnivanja Zelenih energetskih zadruga i korišćenja obnovljivih izvora energije, borbu sa negativnim efektima klimatskih promena, i jednu dobru ideju da energiju građana Šapca udružimo i učinimo nešto korisno. Ovo je važno jer na lokalnom nivou možemo da postanemo energetski nezavisni, da na nas ne utiču oscilacije na tržištu, da prestanemo da uvozimo energiju, da ne uvozimo fosilna goriva, da postanemo pametna lokalna zajednica. U Srbiji nema ovakvih inicijativa, mi smo prvi i probijamo led, pa je ovo primer dobre prakse koji želimo da pokažemo i drugim lokalnim samoupravama, rekao je direktor preduzeća JKP Toplana Šabac Slobodan Jerotić.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa