Info

15. jun 2019.15. jun 2019.
Prva misa u Notr Damu

Prva misa u Notr Damu

Nadbiskup Pariza Mišel Opeti danas će predvoditi prvu misu u katedrali Notr Dam, dva meseca posle ogromnog požara koji je delimično unuštio to impozantno srednjovekovno zdanje.

"Iz očigleno bezbednosnih razloga nijedan vernik neće moći da prisustvuje misi koja će biti uživo preneta na katoličkoj televiziji KTO kako bi hrišćani mogli da učestvuju", saopštila je pariska biskupija.

Misi, koja će početi u 18.00, prisustvovaće oko 30 ljudi, pretežno sveštenika, a biće održana u delu katedrale koji je najbezbedniji.

Na misi će pored sveštenika i predstavnika Notr Dama biti i volonteri i oni koji rade na obnovi lokacije. Hor neće učestvovati na misi.

Francuski mediji preneli su da će učesnici mise verovatno morati da nose kacige ali su sveštenici rekli da će biti u odorama i mantijama koje se obično nose za vreme mise.

Katedrala Notr Dam, srednjovekovno zdanje gotske arhitekture u srcu Pariza kod reke Sene, 15. aprila je zahvatio ogroman požar koji je ugašen posle nekoliko sati. Požar je prvo zahvatio potkrovlje, deo krova i srušio toranj kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

Do sada je isplaćeno devet odsto od obećanih 850 miliona evra donacije.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa