18. jun 2019.18. jun 2019.
Srbija i RS grade zajednički protivgradni sistem uz Drinu

Srbija i RS grade zajednički protivgradni sistem uz Drinu

(Beta) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Republike Srpske (RS) Boris Pašalić potpisali su danas memorandum o izgradnji mreže automatskih protivgradnih stanica na teritoriji RS.
Ta mreža treba da štiti Podrinja sa obe strane granice, a njeno postavljanje se očekuje iduće godine.
"Izgradićemo 25 automatskih protivgradnih stanica na prostoru RS uz Drinu od Zvornika do Višegrada i Ruda sa deset automatskih komunikacionih stubova", kazao je Nedimović novinarima posle potpisivanja ugovora.
On je naveo da će izgradnja koštati od 700.000 do 800.000 evra što će platiti Vlada Srbije iz budžeta.
Nedimović je objasnio da studiju za izgradnju stanica treba da pripreme operativni timovi protivgradne preventive RS i Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.
"Mi ćemo dati sve od sebe da to bude u funkciji naredne godine", kazao je Nedimović.
Istakao je da se na delu uz Drinu brani prostor koji je najviše bio izložen gradonosnim oblacima u prethodnih deset godina.
Dodao je da na teritoriji RS nije bilo protivgradnog sistema jer stari iz vremena SFRJ nije funkcionisao, a RS zbog izrazito planinskog terena nije imala interesa da izgradi tu zaštitu.
Pašalić ja kazao da su već određene lokacije za protivgradene stanice i za antenske stubove.
"Radi se o zemljištu u vlasništvu 'Šuma' RS, pa neće biti problema pravne prirode", kazao je on.
RS može brzo da počne instalaciju tog sistema, rekao je on i da očekuje da do ove kraja godine bude postavljeno nekoliko lansera.
"Te stanice će biti deo sistema protivgrade odbrane RS koji se sastoji od 300 automatskih stanica i dva radara", kazao je Pašalić.
RS će kasnije preuzeti servisiranje stanica i nabavku raketa.
On je rekao da je sa svojim srpskim kolegom razgovarao i o problemu masovne nezakonite eksploatacije šljunka na Drini.
Objasnio je da je problem to što granica između Srbije i BiH nije usklađena s promenljivim tokom Drine, te ima slučajeva da katastarske parcele sa obe strane te reke pripadaju Srbiji i obrnuto, a postoji i mogućnost malverzacija.
"Ideja je da sprečimo te pojave" kazao je Pašalić i naveo da će u rešavanje tog problema biti uključena vodoprivredna preduzeća obe zemlje, a razmatra se i uključenje inspekcija i drugih institucija.
Jedna od ideja je da se šljunak koji pravi sprudove i ometa protok Drine koristi na primer za najavljenu izgradnju auto-puta Kuzmin-Rača i "brzog puta" od Loznice ka Šapcu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa