20. jun 2019.20. jun 2019.
XXVI TRADICIONALNA IZLOŽBA CRTEŽA

XXVI TRADICIONALNA IZLOŽBA CRTEŽA

Otvaranje: petak, 21.jun u 19:00 č
Crtež, to je enigma, kao i svet,rekao je jednom Robert Raušenberg. Crtež postoji da se opire duhu «da bude shvaćen» prilagođen,pročitan,odgonetnut.On je realnost nečega što umetnik predstavlja nama «svesnog ili nesvesnog pokreta ruke upravljanje mislima da to što radi i uradi da bude tako». Zašto tako, kako je to pokazano na upravo završenom crtežu, nemojte pitati ni autora,i on sam će vam često odgovoriti da ni sam ne zna zašto je to tako kako jeste, već je kao odraz jednog trenutnog dozivljaja unutar njega.

Jednom završen crtež ostaje kao trag za iščitavanje i odgonetanje, možda i vremena i okolnosti u kojem je nastao. Možda upravo okolnosti koje su «naterale» umetnika da tako i uradi. Istraživanje i želja da pokaže jedno potpuno novo i drugačije osećanje svežine u crtežima koji se rađaju slobodno da bi živeli. Umetnici na dvadeset šestoj izložbi crteža u galeriji Kulturnog centra u Šapcu izražavaju interesovanje i ljubav koju gaje spram umetnosti kao svog likovnog opredeljenja.

Na konkurs za dvadeset šestu izložbu crteža prispelo je sto sedamnaest crteža od sto devet autora a tročlani žiri u sastavu: Biljana Jotić, istoričarka umetnosti iz Beograda, Tatjana Marković i Sonja Petrović Jagić, istoričarke umetnosti iz Šapca pregledalesu sve prispele radove i za izlaganje odabraletrideset osam autora sa četrdeset tri rada.

Izloženi radovi na ovoj izložbi pružaju uvid u crtačko umeće svih umetnika, zavidan raspon poetika i kreativnosti istraživačih postupaka na polju crteža. Vibracije koje šalju neki od radova grade dosledno delikatnu i intimističku atmosferu koja se odmah registruje.

Reč je o umetnicima koji vladaju linijom, rečitom i senzualnom, linijom koja seizmografski odašilje promene u doživaljaju i emociji izuzetnih crtača. Nagrada je ravnopravno podeljena dvojici sjajnih umetnika Bojanu Novakoviću iz Novog Sada, profesoru na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Milanu Panteliću, docentu na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu koji su se izdvojili među svim autorimma sa dva dijametralno različitia pristupa crtežu. Njih dvojica su pokazali kako da snagom volje, crtačkog umeća i talenta iskažu ono što umeju, žele i znaju i sasvim su zasluženo nosioci ovogodišnje nagrade za najbolji crtež na tradicionlanoj izložbi crteža u galeriji Kulturnog centra u Šapcu.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa