Info

22. jun 2019.22. jun 2019.
Premijer Crne Gore: Nećemo uređivati ko će ići u crkve, ali one pripadaju državi

Premijer Crne Gore: Nećemo uređivati ko će ići u crkve, ali one pripadaju državi

PODGORICA, 22. juna 2019. (Beta) - Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da se neće uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali da niko ne može osporavati da one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori.
On je na opštinskoj konferenciji Demokratske partije socijalista u Kolašinu rekao da je Crna Gora od Venecijanske komisije Saveta Evrope, kroz mišljenje o predlogu zakona o tome, dobila "potvrdu slobode, nezvisnosti i demokratskog potencijala".

"Državi je Ustavom dato pravo da uređuje sva društvena pitanja - ne na nečiju štetu, nego u interesu svakog građanina i njegovih prava i sloboda. Tako će biti i sa ovim zakonom! Mi nećemo uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori, i to niko ne može osporavati", poručio je Marković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi i Srbija i Crna Gora trebalo da pokušaju da smire medjusobnu napetost.

Vučić je novinarima u Minsku rekao da se u Crnoj Gori "vodi kampanja protiv Srbije i Srba", a u Srbiji "obrnuta kampanja", te da bi voleo kada bi bilo moguće da "stanu i jedni i drugi".

On je rekao i da će mišljenje o stavu Venecijanske komisije o crnogorskom Predlogu zakona o slobodi veroispovjesti izneti kada taj stav bude objavljen.

Venecijanska komisija je u petak na plenarnoj sednici u Veneciji, kako je objavila crnogorska vlada, usvojila pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst "donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva".

S druge strane, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je ocenila da je saopštenje Vlade "običan spin" i da ključna odredba koja se odnosi na imovinu nije dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska vlada predvidja da sve verske zajednice, medju kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. bile vlasnice crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.

Venecijansa komisija će mišljenje o tom propisu objaviti tek u ponedeljak, 24. juna, na svom sajtu https://www.venice.coe.int.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa