26. jun 2019.26. jun 2019.
Inicijativa "Selo-grad": Ima li nade za sprsku poljoprivredu

Inicijativa "Selo-grad": Ima li nade za sprsku poljoprivredu

Članovi Inicicijative “Selo-grad” sastali su se danas na vanrednoj konferenciji pri Skupštini grada Šapca na temu poljoprivrede.

Dragan Stanković izjavio je da se stanje u poljoprivredi rešava uglavnom na nivou države i da je trenutno jako loše.
-Cena višnje prve klase je do 50 dinara, preko 90 posto je otišlo u drugu klasu te je ona oko 30 dinara. Što se tiče cene bikova, ona je negde do 2 evra, a prošle godine je išla do 2.20, 2.40 evra i to je neka ekonomska računica koja je odgovarala poljoprivrednom proizvođaču i koji je mogao da nešto i zaradi. Došlo je do upropašćavanja srpskog seljaka i sela, ocenio je on i uputio apel za pomoć srpskoj poljoprivredi.

Što se tiče cene malina koja je aktuelna u ovom periodu, govorio je član Udruženja malinara sa teritorije grada Šapca, Miloš Jeftić iz Bogosavca.
-Berba je uveliko počela, a cena maline je 150 dinara. Za prvi rod od berbe što smo dali nismo znali cenu, malinarima je isplaćen po 120, 130 dinara. Radna grupa je izračunala da je proizvođačka cena maline 139,3 dinara, dakle naša cena maline bi trebalo da bude između 170 i 180 dinara, a od toga nema ništa. Sa ovih 150 dinara malinari mogu samo da prežive ovu godinu. Smanjen je prinos 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu i trenutno ne vidimo ni jednu svetlu tačku za dalje u ovom poslu, zaključio je on.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa