26. jun 2019.26. jun 2019.
Festival evropskog filma u Šapcu

Festival evropskog filma u Šapcu

Od ponedeljka do subote (24 - 29 juni) u Kulturnom centru u Šapcu održava se Festival evropskog filma.

Festival je otvario španski film "ĆUTANjE DRUGIH", u utorak je prikazan DIJAMANTINO Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018), a večeras je na repertoaru BELGIJSKI KRALj Petera Brosensa i Džesike Vudvort (2016).

Sinopsis: Kralj Nikolas Treći je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.

Film je dobio nagradu filmskog festivala u Avansi za najbolji igrani film, nagradu Don Kihot filmskog festivala u Avansi, posebno priznanje za najbolji scenario filmskog festivala u Avansi, nagradu Magrite za najboljeg glumca, kao i Veliku nagradu Međunarodnog filmskog festivala u Odesi

U četvrtak je na repertoaru KRVAVO MLEKO Ibera Šaruela (2017), u petak STRANAC U RAJU Gvida Hendriksa (2016), a u subotu DALEKI LAVEŽ PASA Simona Lerenga Vilmonta (2017).

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE.

Projekcije počinju u 21 sat. Ulaz je besplatan.



Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa