2. jul 2019.2. jul 2019.
Nepravda naneta šabačkoj kanuistkinji

Nepravda naneta šabačkoj kanuistkinji

Tijana Arsić, sedamnaestogodišnja devojčica, gimnazijalka, dvostruka je osvajačica Kupa Srbije za 2018. godinu u kanuu i jedna od najvećih nada tog sporta. Njoj je na izbornoj kontroli za Evropsko prvenstvo data norma koju je ostvarila, ali, ipak neko drugi je odlučio da ona na ovo takmičenje ne ide.

Ovaj događaj obeležile su suze deteta koje iz nepoznatih razloga neće ići na Evropsko takmičenje, ali i njena želja da ne odustaje od svojih snova.

-Ako me sport nešto naučio, to je sigurno kako da prihvatam neuspeh i poraze. Vremenom se čovek navikne da ne može toliko burno da reaguje stalno, mora da bude priseban. Gledam na to kao da je prošlo, da bih se usredsredila na budućnost. Ne dam da me ovo demotiviše i da budem lošija zbog toga. Mnogi ljudi su me pitali „šta te još drži u tom sportu“, pošto sam i pre imala dosta problema, odgovaram da je to ljubav. Kada nešto stvarno volite jako je teško odustati – rekla je kanuistkinja Tijana Arsić.

Na izbornoj kontroli za Evropsko prvenstvo od strane selektora data joj je norma od 52 sekunde, koja je nerealna imajući u vidu da je za ulazak u finale prošle godine na ovom takmičenju norma bila 56 sekundi. Kajakaškom savezu, RTV Šabac postavila je pitanje zbog čega Tijana, koja je na cilj došla u 52-oj sekundi, iako je vreme mereno ručno, sa terase koja nije u ravni sa ciljem gde se nalazila samo jedna bova i sa startom koji se obavio telefonskim putem, nema pravo da ide na evropsko takmičenje.

-Mi uopšte nemamo da je ona ispunila normu. Ako je norma 52 sekunde, ne ide to tako da može da prođe sa 52,27 sekundi. Ne znam koliko Vi pratite kajak, ali to je ogromna razlika – rekli su iz Kajakaškog saveza Srbije.

Iako su u prvi mah objasnili da se ne razumemo u norme, vraćajući se na normu za ulazak u finale na Evropsko prvenstvo, 56 sekundi, nakon što su se posavetovali u savezu, rekli su:

-To ipak morate sa Borom da vidite. Mi stvarno sa tim normama i to slabo se razumemo. To biste stvarno sa selektorom trebalo da vidite.

Niko nije znao da odgovori zbog čega su na izbornoj kontroli samo kanuisti imali normu. Bora Sibinkić, selektor, nije se javljao na telefon. Bora Sibinkić, selektor čiji smo broj telefona dobili u Kajakaškom savezu, nije se javljao na telefon.
Na sugestije i primedbe Kajak kanu kluba „Zabrežje“ za koji šabačka kanuistkinja Tijana Arsić vesla, niko iz saveza nije odgovorio.

-Na osnovu iznetih primedbi, smatramo da je neozbiljno, nesportski i nekorektno na ovaj način meriti normu, jer su u pitanju desetinke i stotinke, koje se na način na koji je norma merena ne mogu sa sigurnošću utvrditi. Tijana Arsić uskraćena je već jednom – ne pozivanjem na takmičenje koje je mnogim takmičarima bilo i izborno za Evropsko takmičenje za juniore i gde bi se videla jasnija slika njenih kvaliteta i potencijala. Bojimo se da ne uvažavanjem naših primedbi, Kanu sport gubi na kvalitetnim takmičarima i gubi na interesovanju za taj sport – piše u primedbi.

Za nepune dve godine, koliko trenira, šabačka kanuistkinja Tijana Arsić je uspela da osvoji najznačajnije trke u seniorskoj konkurenciji, iako je sama juniorka.

-Najveći cilj mi je da odem na Olimpijske igre, a uspeh me motiviše. Sve je lepo dok se radi, ali je najlepše kad ima uspeha. Što više napredujem, sve više imam motivacije. Ja jako volim da veslam – završila je Tijana.
I.K. TV "Šabac"

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa