3. jul 2019.3. jul 2019.
Izuzetno povoljna godina za komarce

Izuzetno povoljna godina za komarce

Novi broj "Glasa Podrinja" donosi intervju sa Nebojšom Sofranićem, epidemiologom iz Zavoda za javno zdravlje Šabac. Razgovarali smo o bolestima koje prenose komarci, pre svega, o groznici Zapadnog Nila koja je kod nas prisutna.

Od kada je U Srbiji prisutna groznica Zapadnog Nila?
- Prvi slučaj u Srbiji zabeležen je 2012 godine. Prošle godine bio je rekordan broj slučajeva – 415 obolelih, od kojih je 36 umrlo. U Mačvanskom okrugu su tri osobe obolele, dve u Bogatiću i jedna u Loznici. Do kraja juna ove godine nije zabeležen nijedan slučaj groznice zapadnog Nila u Srbiji, ali se očekuje. Od 1. juna počeo je epidemiološki nadzor koji traje do kraja oktobra. S obzirom na inkubaciju, od tri do dvanaest dana, smatra se da će se prvi slučajevi javiti u julu.
Koji su simtomi?
- Interesantno je da 80% inficiranih nema nikakvih simptoma, a 20% ima blage simptome – povišenu temperaturu, mučninu, povraćanje, što obično prođe bez dijagnostike. Ono što je opasno je da se kod jednog od 150 inficiranih, obično kod ljudi starijih od 50 godina koji imaju još neko oboljenje i pad imuniteta, pojavljuju neuroinvazivni slučajevi bolesti, sa upalom moždanica i mozga. Smrtnost kod tih oblika je veća.

Intervju u celosti možete pročitati u štampanom izdanju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa