4. jul 2019.4. jul 2019.
foto: Novi list

foto: Novi list

Psiha ugrožena

Vremenske promene utiču i na telo i na psihu. Zbog visokih temperatura manje spavamo, više se nerviramo, imamo slabiju koncentraciju. Sve nas nervira – od čekanja u redovima preko gužve u gradskom prevozu do nagomilanih obaveza na poslu. Kako živa u termometru raste, tako pada naš prag tolerancije.

-Ovaj period godine donosi visoke temperature, koje nas čine dodatno razdražljivim. To dovodi do toga da lošije spavamo, a uz to smo i manje funkcionalni. Očekujemo obaveze, koje sa manje efikasnosti završavamo. To je nešto što se očekuje i kod zdravih i kod onih sa mentalnim tegobama - objašnjava dr Goran Đinđić, psihijatar na klinici „Laza Lazarević“ za Radio televiziju Srbije.

Najbolji recept da se sačuvaju živci je da se slobodno vreme što više koristi za opuštanje, okruživanje prijatnim druženjem i boravkom pored vode.

-Ako se nesanica ponovi, lošija kontrola ponašanja impulsa, nemogućnost da se iznese radni dan bi bili prvi momenat kada bismo morali da potražimo pomoć pihijatra - ističe Ivana Stašević Karličić iz iste zdravstvene ustanove.
RTS

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa