11. jul 2019.11. jul 2019.
Ostao sam svoj

Ostao sam svoj

Ni izbliza ne znamo koliko smo razgovora obavili za ovih četvrt veka od kada smo u poslu za koji kažu da je „hleb sa sedam kora“. No, ne samo da dobro pamtimo neke od sagovornika, nego i dijaloge poput:
- Mislite li da postoji zdrava i bolesna religioznost?
- Ne. Religioznost je uvek zdrava. Postoje zdravi i bolesni ljudi.
Ovaj dijalog svojevremeno je vođen u emisiji „Sa Bogom i Hipokratom“ na radiju „Glas Crkve“, sa dr Stevanom Stankovićem, neuropsihijatrom.

Priču o šabačkom zetu, koji je odavno Šapčanin, započinjemo u Beču, gde su se sreli i zavoleli Srbin iz Banata, Stevin deda Vaja i Jevrejka iz Češke, Paulina. Ona je prešla u pravoslavnu veru, venčali su se i dobili dva sina, Petra i Pavla. Kada se Prvi rat završio, vratili su se u Jugoslaviju, u Kikindu, odakle je deda Vaja bio rodom, a odatle u Beograd, gde su sinovi završili fakultete. Petar (otac) je završio medicinu, ne sluteći da će četiri generacije njegovih potomaka nastaviti istim putem. Kada je diplomirao, po naredbi Ministarstva zdravlja, započeo je službu u Dalmatinskoj zagori, gde je upoznao Margitu, koja je bila učiteljica u susednom selu. Venčali su se i dobili dva sina, Pavla i Stevana.
Dr Steva rođen je 1939 godine, u Mrčajevcima, gde je njegov otac Petar jedno vreme bio seoski lekar.

Priču u celosti možete pročitati u štampanom izdanju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa