11. jul 2019.11. jul 2019.
Veselinović: Ministarstvo prosvete obmanjuje javnost da nije nadležno za Stefanovića

Veselinović: Ministarstvo prosvete obmanjuje javnost da nije nadležno za Stefanovića

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju (SZS) Janko Veselinović izjavio je da Ministarstvo prosvete obmanjuje javnost tvrdnjom da je nenadležno u slučaju, kako je naveo, falsifikovane diplome ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

"Najviši predstavnici državne vlasti izneli su niz neistina, ali i prekršili zakone u vezi sa krivičnom prijavom protiv ministra Nebojše Stefanovića zbog falsifikovanja fakultetske diplome", rekao je Veselinović u pisanoj izjavi koju je preneo SZS.

Tako se, naveo je Veselinović, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oglasilo nenadležnim za zahtev SZS za inspekcijskim nadzorom "povodom iznetih činjenica o postojanju falsifikata Stefanovićeve diplome".

"Podsećamo na važeći Zakon o ministarstvima (čl. 14) po kojem Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 'obavlja poslove državne uprave koji se odnose na upravni nadzor u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju', a zaduženo je i za 'nostrifikaciju i ekvivalenciju javnih isprava stečenih u inostranstvu'", istakao je Veselinović.

On je ocenio da prema tadašnjem Zakonu o visokom obrazovanju (čl. 105), ali i sada važećem zakonu, visokoškolska ustanova nije mogla da nostrifikuje diplomu bez pribavljenog mišljenja ministarstva, odnosno njegovog ENIC/NARIC centra, koji je trebalo da da podatak da li je inostrana visokoškolska ustanova čija se diploma nostrifikuje akreditovana za obrazovanje i za konkretan studijski program u toj državi".

Veselinović je rekao i da predsednik države Aleksandar Vučić u obraćanju naciji autorskim tekstom u Politici, dovodi u pitanje važnost diploma kao isprava.

Po oceni Veselinovića, Vučić osporava sve važeće zakone prema kojima svedočanstva i diplome verifikuju obrazovanje u školskom sistemu Srbije i zagovara voluntaristički pristup obezvređivanja obrazovanja, ali i formalnog dokaza o tome.

"Postavlja se pitanje zašto predsednik Srbije, ako već pokušava da zaštiti ministra, obezvređuje znoj, suze, brige, ali i suze radosnice zbog položenih ispita generacijama studenata. Čak i onih koji su zakonito diplome stekli na Megatrendu", rekao je Veselinović, član Predsedništva SZS, koji je i redovni univerzitetski profesor.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa