11. jul 2019.11. jul 2019.
Mostovi umesto barijera

Mostovi umesto barijera

Baskin, sport koji etimološki spaja basket i inkluziju, a realno je disciplina kao spona osoba različite vrste i stepena invaliditeta, uskoro bi trebalo da zaživi u Šapcu. Popularni vid rekreacije u Italiji, uz lagano širenje ka susednim državama, napravio je svoje prve korake u našem gradu. Predstavnici komapnije "Veskovini" i treneri baskina prezentovali su u Centru za stručno usavršavanje još jedan sport za osobe sa invaliditetom, a opet poseban što mogu istovremeni da ga igraju svi.

-Svi ljudi su isti i barijere koje postoje među njima su veštačke i lako uklonjive samo ukoliko postoji želja. Baskin je most, spona među ljudima. Baskin je namenjen svima, uz male izmene dimenzija terena za košarku, sa bočnim koševima, na dve vidine, 110 i 220 centimetara. Pravila su prilagođena svima i u pobedi svako daje svoj doprinos - ističe Alberto Andriolo, baskin trener i predstavnik za regiju Friuli Venecija Đulija.

-Baskin gradi svet koji želim za svoju decu, svet razumevanja i svet u kome svako ima svoje mesto i za sve ljude postoji mogućnost saradnje i zajedničkih usšeha. Kako poslujem i u Srbiji, smatram se delom i Srbinom. Košarka u Srbiji je neverovatno popularna, a ovajs port podseća na nju. Želim kao pojedinac, ali i mi kao firma da širimo ovu divnu igru i u Srbiji - dodao je Frederiko Veskovini, predsednik Veskovini grupe.



U promociji i razvoju baskina u Šapcu svu pomoć prižiće i Grad.

-Uveren sam da je Šabac pravi grad gde baksin treba da zaživi. Mi u Šapcu imamo razvijen sistem socijalne zaštite, nekoliko vrlo aktivnih i uspešnih udruženja osoba sa invaliditetom, sportski savez za osobe sa invaliditetom i ne sumnjam da će ovaj sport brzo steći svoje pristalice. Biće maksimalna logistička i finansijska podrška - naglasio je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.

Baskin je, zahvaljujući regulatornoj arhitekturi osmišljenoj za svakoga, zasnovan na principu “dizajna za sve”, zbog čega je 2011. godine dobio prvu međunarodnu nagradu Fondacije Dizajn za sve . Baskin je široko rasprostranjen u Italiji, proširio se i u nekoliko drugih evrpskih zemalja, a želja promotera je da se prenese i u Srbiju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa