12. jul 2019.12. jul 2019.
Lile oživele "Radovan kulu"

Lile oživele "Radovan kulu"

Uz mnogo igre, pesme, lila i na kraju vatromet, završena je sinoć u Mačvanskom Belotiću, ispred "Radovan kule", znamenitog slikara Milića od Mačve, koji je ovde rođen, tradicionalna manifestacija "Petrovdansko lilenje". Započeo ju je, danas davne 1992. godine Milić. Nekoliko godina posle njegove smrti nije organizovana, a nastavak je usledio 2012. godine, kada evociranje uspomena na veliki srpski praznik u slavu novog žita, preuzimaju i obogaćuju novim sadržajima Milićev sinovac Nenad, a potom mesna zajednica Belotić i Turistička organizacija opštine Bogatić,koje su manifestaciju i ovoga puta organizovali uz pokroviteljstvo opštine Bogatić.
Po prvi put ove godine manifestacija je trajala dva dana. Sinoć su u Belotiću održane i tradicionalne ulične trke mladih, koji su kasnije nagrađeni diplomama i medaljama.
Tročlani žiri bio je na mukama, kod izbora najlepših lila jer se pojavio veliki broj raznovrsnih kreacija. Nekako je najautentičnija bila lila male Tamare Lazić iz Belotića, kojoj je ćerka Milića od Mačve Simonida Stanković uz detaljno obrazloženje, kao uostalom i za druge lile, dodelila nagrade organizatora.
Na kraju su gorele lile i tako uz brojne posetioce manifestacije, "oživele" "Radovan kulu".
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa