Инфо

12. јул 2019.12. јул 2019.
Топлана и ЕБРД у заједничком подухвату изолације стамбених зграда

Топлана и ЕБРД у заједничком подухвату изолације стамбених зграда

Скупштина града Шапца дала је данас сагласност шабачкој Топлани да код Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) подигне кредит од 2,5 милиона евра којим ће се обезбедити средства за термоизолацију стамбених зграда у Шапцу.

ЈКП “Топлана Шабац и ЕБРД постигли су споразум о примени мера енергетске ефикасности у зградама повезаним на даљинско грејање а те мере обухватају термоизолацију, уградњу термостатских вентила и делитеља.

Циљ је да људи троше мање енергије а самим тим и да имају мање рачуне, објашњава градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Шабачка топлана ће заправо бити ЕСКО компанија која ће за своје кориснике узети кредит, пружити услугу, а затим ће кроз уштеду енергије отплата бити финансирана на 12 година.

-То је новац којим ће градска Топлана да помогне изолацију стабмених зграда у приватним објектима колективног становања у Шапцу – отприлике 40 стамбених зграда. Идеја је да људи троше мање енергије и имају мање рачуне, да се повећа цена некретнине и улепша град. Једино ми у Србији спроводимо овај пројекта, а до сада смо изоловали 50 зграда. Идеја је да се изолује још 40 нових зграда, каже градоначлник Небојша Зеленовић.

Он наглашава да је градска Топлана прво и једино јавно предузеће у Србији које се појављује као ЕСКО компанија.

-Ово је добар пројекат, Европска банка за обнову и развој жели да га промовише у целој Србији јер се први пут једно јавно тело као што је Топлана појављује као ЕСКО компанија која заправо за своје кориснике узима кредит, пружа услугу а онда се кроз уштеду енергије финансира отплата на 12 година, истиче градоначелник Зеленовић.

Градоначелник очекује да ће радови почети за месец и по дана и позива грађане да се пријаве за овај пројекат.

-Свако из ових зграда које су сад мапиране, првенствено у насељу Бенска бара а и у другим насељима може да се пријави додатно и да за месец, месец и по дана крену радови. Колико ће трајати радови, зависи од временских прилика али биће извођени док се не утроше сва средства, најављује градоначелник.



На рачуну Града данас има 1,18 милијарди динара истакао је први човек града одговарајући на оптужбе Српске напредне странке да се град задужује.

-Град се не задужује, и то је била неистина представника СНС. Град јако добро послује, данас на рачуну има 1,18 милијарди динара и биће потрошени на све важне пројекте у граду. Као што видите у току су изградње путева, реконструкције улица, уређење јавних простора и за све што је буџетом града опередељено. Све ово што је данас речено на Скупштинском заседању је показало право лице неких одборника Српске напредне странке који су прешли границу пристојности и нормалног опхођена какво се очекује у парламенту. Ми смо данас представили програм, директор Топлане је нормално одговарао на питања и на свако дао аргументован одговор. Такође и ја сам учествовао у дебати. Онда је све отишо на потпуно другу страну јер је идеја да свако ко мисли другачије због тога пати. Мора да му се наноси штета било да је медијска или физичка, рекао је градоначелник Небојша Зеленовић након скупштинског заседања и због иступања појединих одборника најавио пријаве надлежним државним органима.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa