Инфо

17. јул 2019.17. јул 2019.
На данашњи дан, 17. јул

На данашњи дан, 17. јул

1453 - У бици код Кастијона Французи су постигли одлучујућу победу над Енглезима која је довела до окончања Стогодишњег рата.

1762 - Убијен је руски цар Петар III три дана након што је оборен са власти и затворен. Престо је преузела његова супруга Катарина II (Велика), која је касније постала један од најчувенијих руских владара.

1912 - Умро је француски математичар, физичар и филозоф Жил Анри Поенкаре. Развио је теорију аутоморфних функција и истраживао диференцијалне једначине, а посебно су значајни његови радови на подручју топологије и његова интерпретација геометрије Лобачевског. Објавио је око 500 научних радова.

1917 - Британска краљевска кућа променила је своје име Сакс-Кобург-Гота у Виндзор због антинемачког расположења у Британији током Првог светског рата.

1928 - Умро је српски геолог и палеонтолог Светолик Радовановић, члан Српске краљевске академије, први министар привреде у Србији (1904-05). Реформисао је српско рударско и шумарско законодавство, а 1892. је са геологом Јованом Жујовићем основао Српско геолошко друштво.

1945 - У Потсдаму је почела конференција о послератној будућности Европе. На скупу који је окончан 2. августа представници земаља победница у Другом светском рату - СССР-а, САД и Велике Британије, Стаљин, Труман и Черчил (Цхурцхилл), којег је 28. јула заменио нови шеф британске владе Клемент Атли (Цлемент Атлее), донели су одлуку о демилитаризацији и денацификацији Немачке и договорили су се о територијалним променама у источној Европи.

1946 - У Београду је погубљен Драгољуб Дража Михаиловић, генерал краљевске југословенске војске и вођа четничког покрета у Другом светском рату.

1959 - Умрла је чувена америчка џез и блуз певачица Били Холидеј.

1968 - У Ираку је оборена влада Абдула Арефа, а на власт је дошло десно крило БААС партије. Председник републике, а касније и владе постао је генерал Ахмед Хасан ал-Бакр (Хашан).

1969 - У Шпанији, генерал Франсиско Франко именовао је за свог наследника принца Хуана Карлоса, који је преузео вођство државе 22. новембра 1975, два дана након диктаторове смрти.

1973 - У Авганистану је проглашена република након војног удара којим је прекинута четрдесетогодишња владавина краља Мохамеда Захир Шаха. Председник је постао бивши премијер Сардар Мухамад Дауд Кан.

1975 - Амерички и совјетски васионски бродови "Сојуз 19" и "Аполо 18" спојили су се у Земљиној орбити. Команданти летилица, Алексеј Леонов и Том Стафорд разменили су честитке, при чему је Рус говорио енглески а Американац руски.

1979 - Диктатор Никарагве Анастасио Сомоза Дебајле дао је оставку и побегао из земље, а власт је преузео левичарски сандинистички покрет Данијела Ортеге Сааведре (Даниел).

1981 - Више од 100 људи је погинуло, а 550 рањено када су израелски авиони бомбардовали палестинска подручја Бејрута.

1984 - Лансиран је совјетски свемирски брод "Сојуз Т12", а члан посаде Светлана Савицкаја постала је прва жена која је "прошетала" свемирским простором изван летелице.

1994 - Бразил је на светском фудбалском првенству у САД освојио четврту шампионску титулу.

1995 - Умро је аргентински аутомобилски ас Хуан Мануел Фандјо (Јуан, Фангио), петоструки светски шампион у "Формули-1".

1996 - Амерички путнички авион "Боинг 747" на линији Њујорк-Париз експлодирао је изнад Атлантског океана, након што је полетео са аеродрома "Кенеди". Погинуло је свих 230 путника и чланова посаде.

1998 - Посмртни остаци руског цара Николаја II Романова и чланова његове породице, пренети из Јекатеринбурга 80 година након убиства, сахрањени су у Санкт Петербургу. Свечаној церемонији присуствовао је и председник Русије Борис Јељцин.

1998 - Џиновски таласи изазвани снажним земљотресом на дну Пацифика однели су шест села на северозападној обали Папуе Нове Гвинеје. Погинуло је око 2.000 људи.

1998 - На конференцији УН у Риму, представници 120 земаља усвојили су статут којим је успостављан први стални Медјународни кривични суд за ратне злочине. САД су одбиле да се прикључе том суду. До марта 2003. споразум је ратификовало 89 земаља.

2000 - Башар ел-Асад постао је председник Сирије, обећавши приликом инаугурације да ће наставити непопустљиву политику према Израелу какву је водио његов отац Хафез ел-Асад, који је умро 10. јуна.

2001 - На основу одлуке владе СРЈ, принц Александар Карађорђевић и чланови његове породице уселили су се у краљевску резиденцију у Београду која је југословенској краљевској породици одузета после Другог светског рата.

2001 - Након завршетка сукоба на Косову и престанка ваздушних напада НАТО-а на СРЈ, истражитељи Медјународног суда за ратне злочине из Хага пронашли су, према изјави портпарола тужилаштва суда Флоренс Артман (Флоренце Хартманн), током 1999. и 2000. године 876 гробница на Косову и ексхумирали 4.392 жртве од којих је 2.099 идентификовано.
Б92

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa