Инфо

20. јул 2019.20. јул 2019.
Вучић: Оставка Харадинаја политички трик, Србија мора да

Вучић: Оставка Харадинаја политички трик, Србија мора да

БЕОГРАД, 20. јула 2019. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија мора да реагује смирено, одморено и без еуфорије након позива Специјалног суда за ратне злочине на Косову да саслуша Рамуша Харадинаја као осумњиченог.

Вучић је у обраћању јавности рекао да оставка Харадинаја на место председника косовске Владе због позива на саслушање "политички трик" који може да добије још већу популарност и да "прегази своје политичке противнике и постане јунак који се бори за јединствено целовито Косово, а сви остали "недостојни вође који их воду светлу будућност".

"Наша су предвиђања да ће отићи следеће недеље у Хаг и да ће га одмах пустити, после 48 сати, да ће се вратити као велики херој албанског живља на Косову и његова популарност ће се удвостручити, а популарност његових противника падати чак и ако би покушали да пронадђ неког другог, мандат који није по вољи Рамуша Харадинаја неће бити могућ", рекао је Вучић.

Он је казао да се жели обезбедити убедљива победа "најтврдјој албанској опцији" на изборима који ће се одржати крајем септембра или у октобру на Косову.

"Главни циљ је да се формира већина без Српске листе. Користиће се представници нашег народа за обрачун са Срспком листом. Биће то велико албанско унутрашње уједињење и уједињавање са Тираном", рекао је Вучић.

Председник Србије је навео да дијалог са Приштином неће бити могућ док трају изборне радње и да у том периоду сигурно неће укинути таксе.

Како је оценио, "њихов план и идеја је да сачекају изборе, а из њих Рамуш Храдинај изађе још снажнији, а ту за Србе нема места, а ни места за дијалог".

Он је казао и да ће положај српског народа на Косову бити тежи, да ће притисци бити још већи, али да ће народ бити заштићен и да ће бити посвећане већа пажња њиховој безбедности.

"Наиме, долази до додатне хомогенизације Албанаца, екстремизације њихових ставова и још страшније мржње према Србима и српској држави које они сматрају одговорним за оно што се дешава Харадинају", изјавио је Вучић.

Он је међутим казао да се Србија залаже за дијалог са Приштином, те да ће још снажније инсистирати на наставку дијалога и укидању такси, али да се "плаши да политички развој догађаја на Косову иде у смеру за даљим одлагањем разговора и дијалога".

Вучић је рекао и да ће разговарати са више лидера о идеји уједињавања балканског простора у економском смислу јер то је "једина шанса за економски напредак" Србије.

Вучић је казао да ће још у августу изнети неке од мера
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa