Инфо

14. август 2019.14. авг 2019.
НБС: Очекивани раст извоза ИКТ услуга у овој години

НБС: Очекивани раст извоза ИКТ услуга у овој години

БЕОГРАД, 14. августа 2019. (Бета) - Извоз услуга у области информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у првој половини године у Србији је растао по стопи од 30 одсто и могао би са прошлогодишњих 1,35 милијарди евра да буде увећан на најмање 1,4 милијарди евра, проценили су данас представници Народне банке Србије (НБС).

"У првој половини ове године српски извоз свих врста услуга наставио да расте и то по високој стопи од 16,7 одсто и према нашој процени достићи ће седам милијарди евра", казао је на конференцији за новинаре заменик генералног директора у НБС Милан Трајковић.

Подсетио је да је у протеклих шест година извоз робе из Србије растао по просечној годишњој стопи од 10,7 одсто, а извоз услуга од 11,7 одсто, па је на тај начин земља повећала извоз услуга са три на шест милијарди евра у 2018. години.

Према његовим речима, највећи део услуга које Србија извози чине пословне услуге, информационо-комуникационе услуге, туризам и транспорт, при чему извоз сваког од тих сектора појединачно износи више од милијарду евра.

Истако је и да извоз услуга у свету расте брже од извоза робе, а тако је и у региону.

Како је навео, до 2015. године темпо раста извоза услуга из Србије био је сличан ономе у региону, али од 2016. године тај извоз почиње да расте по вишим стопама у односу на земље окружења.

"Учешће извоза услуга у БДП повећано је са 10 одсто, колико је износило 2012. године, на 15 одсто, колико ће изности ове године", казао је Трајковић и додао да сличну динамику раста услуга у последњих неколико година имају само Пољска и Румунија, а да је карактеристично да и код њих доминира извоз ИКТ услуга.

Он је навео и да се очекује да ће извоз услуга настави да расте и у наредним годинама и тако бити један од носилаца раста БДП-а Србије.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa