Инфо

14. август 2019.14. авг 2019.
Статистика: Србија по броју страних инвестиција прва у свету

Статистика: Србија по броју страних инвестиција прва у свету

БЕОГРАД, 14. августа 2019. (Бета) - Сарадник Бечког института за међународне економске студије Владимир Глигоров рекао је данас да је Србија на првом месту у свету по броју страних директних инвестиција у 2018. години по истраживању лондонског часописа Фајненшел тајмс, захваљујући делимично и ниским статистичким очекивањима.

Он је за Бету рекао да је Србија прва по броју нових пројеката, али не и по њиховим вредностима.

Србија је у 2018. години како је оценио Фајненшел тајмс привукла 107 пројеката директних страних инвестиција, што је за 26 више него у 2017. години. Наводи се и да Србија привлачи 12 пута већи обим гринфилд страних инвестиција него што би могло да се очекује од економије њене величине.

"Часопис је ранг-листу направио тако што је упоредио број нових пројеката у 2018. години са бројем очекиваних, полазећи од величине бруто домаћег производа Србије (БДП)", рекао је Глигоров.

Додао је да је Србија прошле године била на првом месту, Црна Гора одмах иза ње, а трећа је била Камбоџа, Босна и Херцеговина је 15, а Македонија 18.

"На врху листе су, углавном мање земље у развоју, а то је разумљиво јер су очекивања за велике и развијене земље много већа услед величине њихових БДП-а, тако да је потребно јако много пројеката да би оне биле медју водећим земљама по овом критерију", рекао је Глигоров.
На број страних инвестиција у аутомобилској индустрији, у некретнинама, производњи хране и у текстилној индустрији, вероватно су, како је оценио, највише утицале субвенције, раст домаће потрошње хране и пића, улагања у некретнине (страна штедња) и јефтина радна снага повезана са субвенцијама у текстилној индустрији.
Указао је да субвенције не би требало да су најзначајнији чинилац у броју привучених инвестиција у Србији, имајући у виду које су друге земље успешне по критеријима који се у овом истраживању користе.
"Србија је била високо котирана и у истраживању у претходној години и уколико су очекивања заснована на кретању БДП-а коригују на више, ваљало би очекивати да се Србија постепено спусти наниже на лествици, што би било позитивно кретање", рекао је Глигоров.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa