Инфо

15. август 2019.15. авг 2019.
ШАБАЦ СПРЕМИО ПРОЈЕКТЕ ОД 6 МИЛИОНА ЕВРА

ШАБАЦ СПРЕМИО ПРОЈЕКТЕ ОД 6 МИЛИОНА ЕВРА

Представљајући идеје и планове развоја водоводне и канализационе мреже, а поводом изјаве председника Србије да ће држава да обезбеди три милијарде евра за ширење водоводне и канализационе мреже, да сваки град у Србији треба да има постројење за пречишћавање отпадних вода и да до сваке куће у Србији треба да стигну вода и канализација, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић поручио је да је град Шабац спреман.

Генерални пројекти за воду и канализацију

- Ми смо спремни одмах да одговоримо на идеју председника Вучића и да кажемо шта све можемо да урадимо одмах. Имамо генерални пројекат водоснабдевања и генерални пројекат одвођења отпадних вода, а то значи да имамо генералне пројекте за све што је председник рекао, да вода и канализација стигну до сваке куће у шабачком крају, објаснио је градоначелник на конференцији за новинаре у Градској кући и навео да је за остварење таквог плана потребно 75 милиона евра за канализацију и 38 милиона евра за воду.

Он је подсетио на чињеницу да је град Шабац од 2000. године до сада уложио 44 милиона евра за водоводну и канализациону мрежу и истакао да је спреман да било коју локалну самоуправу у Србији упореди са Шапцем у овој области, уверен да је Шабац апсолутни рекордер, било сам, било средствима ЕУ или републичког буџета.

-Данас имамо спремне пројекте у вредности од шест милиона евра. Ако би се обећање председника испунило, ми бисмо могли сутра да уђемо у изградњу водоводне и канализационе мреже за шест милиона евра- рекао је градоначелник Шапца.

Тендери до краја године

О детаљима пројеката говорила је Даниела Ловрин Гавриловић, директорка ЈКП „Водовод Шабац”. Наводећи да је политика града и политика предузећа којим руководи да свако домаћинство у селу добије и воду и канализацију, истакла је да је само прошле године у изградњу водоводне и канализационе мреже уложено 40 милиона динара, а ове године планирано је 90 милиона динара.

-До краја године могли бисмо да реализујемо 100 милиона динара за изградњу канализационе мреже у Поцерском Причиновићу и Мајуру – блок улица Краља Петра Првог (четири километра мреже, вредност инвестије око 70 милиона) и блок улица Табановачки пут (три километра мреже, вредност инвестиције 30 милиона). Одмах смо спремни и за изградњу друге фазе на постројењу за пречишћавање отпадних вода, линије муља. Потребно је 2,5 милиона евра, имамо пројекат и сутра можемо да распишемо тендер- рекла је Даниела Ловрин Гаврлиовић и истакла да ће Јевремовац добити канализацију а реч је о посебној технологији која до сада није примењивана у Србији – вакумској канализацији.

-Вредност овог еколошког пројекта је 1,5 милиона евра и ако добијемо средства од државе које обећава председник, могли бисмо за месец дана да распишемо тендер и кренемо у реализацију пројекта, навела је директорка Водовода.

Она је нагласила да је пред пречишћавања и одвођења отпадних вода једнако важно и водоснабдевање, а циљ је не само нова мрежа већ и реконструкција постојеће. Пројекти чија је вредност милион и по евра биће завршени до краја године.

-Дакле, уколико је председник расположен да да средства, има где да уложи. Наш град и наше предузеће су спремни, до краја године можемо да распишемо тендере и изаберемо извођаче радова за око шест милиона евра- поручила је Даниела Ловрин Гавриловић.

Шабац може да уведе Србију у Европску унију

Градоначелник је поновио да је Европска унија Шапцу најважнији партнер, да је највише новца дала за развој града који је тако у могућности да испуни европске стандарде.

- У Шапцу их испуњавамо на бољи наћин него што се то ради у другим локалним самоуправама. Ако неко може да уведе Србију у Европску унију, може град Шабац, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Шабац је једини град у Србији који има постројење за пречишћавање отпадних вода које ради и функционално је. Шабац је за разлику од осталих локалних самоуправа у потпуности решио проблем отпадних вода и чврстог отпада. Смеће се сакупља за читаве територије града, а ради се и рециклажа отпада и депонује на регионалну депонију по европским стандардима "Срем-Мачва".
sabac.rs

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa