Инфо

16. август 2019.16. авг 2019.
ПОЧЕЛА САДЊА ЈАГОДА У ГОРАЖДЕВЦУ

ПОЧЕЛА САДЊА ЈАГОДА У ГОРАЖДЕВЦУ

У Гораждевцу, највећем српском селу у Метохији, почела је садња јагода у њивама седам српских породица уз помоћ стручног тима Града Шапца који пољопривредницима из Гораждевца преноси знање и искуства поцерских јагодара, шампиона у производњи јагода у Србији.




Прилику да зарађују више од свог рада пољопривредници из Гораждевца добили су након прошлонедељне одлуке Скупштине града Шапца да помогне набавку садница са 10.000 евра и да стручни тим овог града помогне својим знањем.

У овом пројекту учествује и аустријска невладина организација “Диаконие” која је издвојила значајан део новчане помоћи за опрему и технику потребну за одржавање засада јагоде, као и Општина Пећ која ће обезбедити новчану помоћ за набавку садница јагоде за албанске породице које ће такође добити обуку за узгајање јагода на модеран начин.

-Поносан сам што стојим на челу градске власти која шири дух сарадње и разумевања међу људима. Помажемо, не тако што додељујемо социјалну помоћ, већ тако што обучавамо људе да гаје јагоде и да дођу до знања и вештина којима ће зарађивати новац. Јагоде су промениле животе хиљаде породица на боље у шабачком крају, сада хоћемо да мењамо на боље животе породица Срба који живе у селима у близини Пећи у Метохији, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.



У Поцерини тренутно је више од 1200 хектара под засадом јагоде од које су у протеклих десет година пољопривредници зарадили 60 милиона евра. Све се то десило захваљујући аграрној политици града у оквиру које је Шабац помогао пољопривредницима да ископају више од 600 дубинских бунара након чега су добили услове да са 20-ак хектара, колико је било јагоде почетком овог века у Поцерини, прошире засад на 1200 хектра и остваре промет од 120 милиона евра.

Будући јагодари у Гораждевцу почеће са 1,5 хектара, а због сличности терена и анализа земљишта, као и новонастале сарадње и размене знања, очекивања су у правцу успеха Поцераца.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa